Els 13 videojocs catalans que pots provar al Steam Next Fest

Puzles, plataformes i ‘metroidvànies’ amb una gran diversitat d’estils artístics

Categories:

Marc Vilajosana

'Curse of the Sea Rats' és un metroidvania on les animacions estan dibuixades a mà
'Curse of the Sea Rats' és un metroidvania on les animacions estan dibuixades a mà | Petoons Studio

Com cada trimestre, la principal plataforma de videojocs digitals per a ordinadors, Steam, organitza el seu Steam Next Fest, un festival digital on els usuaris poden provar de manera gratuïta centenars de demos d’obres que actualment estan en desenvolupament. L’edició actual, oberta fins al 20 de juny, compta amb versions de prova de títols independents molt esperats, com Cult of the Lamb, There Is No Light o SIGNALIS. La indústria catalana també participa en aquest esdeveniment, amb un total de 12 propostes de gèneres i estètiques ben diferents.

Antro

Antro és un videojoc de puzles i plataformes en un entorn 2.5D en què haurem d’escapar d’una ciutat postapocalíptica mentre ens persegueixen les forces de seguretat. Ambientat en la jugabilitat d’obres com LIMBO o Inside, el videojoc de Gatera Studio destaca per l’atenció que dedica a l’aspecte musical, amb estils urbans tals com el Hip Hop, el Drill, el R&B i la música electrònica i pistes compostes específicament per l’obra.

Astronite

Publicat per l’editora catalana Jandusoft i desenvolupat per Dume Games Studio, Astronite és un metroidvania de plataformes i acció amb una estètica blanc i negre en què controlem un petit astronauta durant la seva exploració pel seu planeta natal, Neplea, amb la missió d’expulsar les espècies invasores que l’habiten.

CLeM

Mango Protocol és un dels estudis independents més reconeguts a l’Estat espanyol, després d’haver publicat títols com MechaNika, Agatha Knife o Colossus Down. La nova obra de la companyia és CLeM, un videojoc d’exploració basat en trencaclosques on els jugadors hauran de descobrir quin misteri s’amaga darrere les indicacions que trobem en un críptic quadern. El títol formarà part de la sèrie Psychotics Adventures de Mango Protocol i va guanyar el premi a videojoc més esperat en la darrera edició de l’Indie Dev Day.

Curse of the Sea Rats

El metroidvania és un gènere que ha guanyat molta popularitat en els darrers anys, la qual cosa vol dir que cada vegada hi ha més propostes contra les quals competir. Per fer-ho, l’equip de Petoons Studio ha donat a Curse of the Sea Rats una identitat única a través de la seva estètica, basada en animacions 2D dibuixades a mà. El videojoc en qüestió, finançat en una més que exitosa campanya de Kickstarter, ens permet controlar a quatre personatges diferents en un món pirata ambientat en els treballs de Disney i Don Bluth.

DELETE AFTER READING

Després d’experimentar amb les interseccions entre videojoc, escape rooms i literatura amb Unmemory, l’estudi català Patrones y Escondites treballa ara en DELETE AFTER READING, un joc de misteri basat en puzles narratius que recupera la innovació de formats del seu predecessor. Amb un estil artístic cartoon, l’obra ens posa en la pell d’una noia fantasma i els seus acompanyants en la seva missió per recuperar l’única còpia existent d’un videojoc clandestí.

Exes Assault!!

Les noveles visuals també tenen un espai reservat al Steam Next Fest, i a Catalunya disposem d’un estudi especialitzat en aquesta classe de gènere. Es tracta d’Ertal Games, companyia nascuda a Tarragona el 2016 i assentada actualment Barcelona que presenta a l’esdeveniment la versió de prova del seu sisè títol comercial, Exes Assault!!. Com la resta d’obres del seu catàleg, el videojoc destaca per la seva temàtica LGTBQ+. En aquest cas, Exes Assault!! ens presenta una comèdia romàntica d’oficina on el nostre protagonista, en Jorge, es retrobarà amb quatre de les seves exparelles a l’empresa a la qual acaba d’entrar a treballar.

Frank and Drake

Com seria la convivència entre el comte Dràcula i el monstre de Frankenstein? Això és el que es pregunta Frank and Drake, una aventura narrativa que reimagina ambdós personatges clàssics com a companys de pis en el seu dia a dia. Quan surt el sol, controlem en Frank, mentre que les nits són d’en Drake. Appnormals Teams ens proposa descobrir quina relació van construint a través d’un videojoc que destaca pel seu apartat visual, basat en una animació per rotoscòpia, on cada fotograma està dibuixat sobre una gravació real.

Koa and the Fives Pirates of Mara

Malgrat ser la seva primera obra, Mail Mole va consolidar Talpa Games com un dels estudis de videojocs més prometedors del territori. Enguany, i de nou sota la tutel·la d’Undercoders, l’equip barceloní s’ha aliat amb la valenciana Chibig Studio per desenvolupar Koan and the Fives Pirates of Mara, un plataformes en 3D fortament inspirat per Super Mario 3D World que reimagina la jugabilitat de Mail Mole amb la Koa, cara visible de Summer in Mara, com a protagonista.

Monster Prom 3: Monster Roadrip

D’ençà del seu llançament el 2018, la franquícia Monster Prom ha gaudit d’un important èxit internacional entre els aficionats al videojoc independent. No en va, la seva segona entrega és encara avui el videojoc espanyol que ostenta el rècord de més diners recaptats a Kickstarter. Tenint això en compte, no és d’estranyar que l’estudi barceloní Beautiful Glitch prepari ja la seva tercera part, Monster Prom 3: Monster Roadtrip. El particular simulador de cites entre monstres fa un gir mecànic en aquesta nova entrega, on l’objectiu passa de ser la conquista d’algun dels personatges a la supervivència en un accidentat road-trip.

One Military Camp

Després de fer-nos treballar com a arquitectes de presons a Prison Tycoon: Under New Management, Abylight Barcelona ens proposa ara convertir-nos en els gestors d’un campament militar a One Military Camp. Aquest videojoc de gestió i construcció de bases ens posarà a càrrec de l’economia, l’entrenament militar i el benestar d’un destacament en la seva lluita per posar fi a la guerra.

Superola Champion Edition

El veterà estudi barceloní Undercoders torna a treure les alpaques a passejar amb Superola Champion Edition, un videojoc arcade de plataformes on, sota la peluda pell d’aquests mamífers, haurem d’explorar un total de 10 mons diferents i 70 fases mentre lluitem contra els ‘Aliens Hotdog’ per recuperar les hamburgueses que han robat. Una obra eminentment humorística que no s’oblida d’oferir reptes d’elevada dificultat i un mode de pantalla partida per fins a quatre jugadors.

TERRACOTTA

Frank and Drake no és l’únic videojoc que presenta Appnormal Teams a l’actual edició del Steam Next Fest, ja que també podem provar una demo de TERRACOTTA, un títol d’acció basat en trencaclosques i ambientat en el famós Exèrcit de Guerrers de Terracota de la Xina. En aquesta obra haurem de fer servir el nostre enginy per evitar les tàctiques agressives i aprofitar-nos del sistema taoista que ens presenta el joc per avançar en l’aventura. Tot això engalanat amb un estil pixel-art on cadascun dels 8.000 enemics té una cara diferent.

The Library of Babel

Inspirat en l’obra homònima de Jorge Luis Borges, The Library of Babel és una aventura gràfica amb tocs de sigil i plataformes en el qual haurem d’investigar un curiós cas d’assassinat. El videojoc creat per Tanuki Game Studio succeeix en una Mesopotàmia postapocalíptica i salvatge, 20.000 anys després de l’extinció de l’ésser humà, en una societat d’avançada tecnologia on el passat, el futur i la bogeria s’entrellacen.

 

Etiquetes