Osona testeja un tancat virtual per controlar ramats d’animals des del mòbil

La solució creada per l’empresa noruega Nofence geolocalitza el bestiar i el guia a través de sons i impulsos elèctrics inofensius

ACN

Els animals duen un collar que els geolocalitzen i guien a través d'indicacions sonores i elèctriques
Els animals duen un collar que els geolocalitzen i guien a través d'indicacions sonores i elèctriques | Mar Martí (ACN)

L'explotació Mas Casa Nova de Sora (Osona) ha posat en marxa una prova pilot per eliminar els tancats elèctrics i controlar el seu ramat de vaques amb el mòbil. A través d'una aplicació, els ramaders defineixen en quina zona volen que pasturi el bestiar, que porta un collar amb geolocalització. Quan aquest s'activa, emet un so distintiu que avisa l'animal que no continuï avançant. Si es desentén de l'avís i continua endavant, el so es reforça amb un petit impuls elèctric inofensiu.

Aquesta solució de pasturatge, dissenyada per l’empresa noruega Nofence, permet que els professionals forestals s'estalviïn molt de temps. Així ho constata el ramader Xavi Quirante, que diu que els ajuda, sobretot, en la "conciliació familiar". "La vida de pagès no és que sigui molt dura, però sí que és molt constant, i avui en dia tothom vol tenir vacances i marxar amb la família a l'estiu. Aquesta eina et permet poder-ho fer", admet.

A més, el fet de tenir les vaques geolocalitzades en tot moment permet fer un seguiment més acurat dels animals. Quirante posa l'exemple de quan les vaques que estan embarassades i han de parir. Sense aquest sistema, explica, "uns quants dies abans ja t'has d'endur la vaca a un tancat per si vols evitar que passi res". En canvi, amb la nova aplicació "veus ben bé on està la vaca, la pots controlar constantment i pots deixar que pareixi al bosc, que és el seu hàbitat natural".

L’aplicació permet geolocalitzar el ramat de vaques o ovelles | Imatge: Mar Martí (ACN)

Un altre dels avantatges del projecte és que permet als animals alimentar-se lliurement pels prats i boscos, la qual cosa millora la seva dieta i qualitat de vida. Els tancats virtuals també permeten que els animals puguin arribar a més racons, la qual cosa fa disminuir la càrrega de combustible dels boscos i, consegüentment, impacta positivament en la prevenció dels incendis forestals, segons explica l’enginyer de territori de la Diputació de Barcelona, Pere Navarro: "Amb aquests collars se sap exactament on estan pasturant els animals i es poden crear zones estratègiques per a la prevenció d'incendis".

Malgrat que encara no es comercialitza a l'estat espanyol, cada collaret té un cost de 270 euros per a les vaques i 170 per a les ovelles, als quals s’ha de sumar uns 56 euros anuals de manteniment. Tot i que en aquesta ocasió els collars han estat finançats per la Diputació de Barcelona a través del programa BCN Smart Rural, els ramaders del Mas Casa Nova creuen que la inversió "surt a compte". Asseguren que el preu no és tan diferent de si has d'invertir en un tancat físic i, a més, insisteixen que els animals salvatges s'hi colen igualment.