La bioeconomia circular vol arrelar a Catalunya
El BIT 2022 celebra la seva primera edició amb dues trobades anuals a Vic i Lleida per promoure noves pràctiques en l’aprofitament de recursos biològics
Categories:
Utilitzar la femta dels animals per elaborar fertilitzants, fundes de mòbil o productes cosmètics; elaborar peces de roba a partir de les restes de les collites de fruita i verdures o de la fusta; aprofitar el xerigot dels formatges per dissenyar noves receptes de begudes proteiques per a esportistes... La llista creix al mateix ritme que ho fa la tecnologia i que la innovació arrela al sector primari. I ho fa sota un concepte que cada dia guanya més força: bioeconomia circular, una activitat que fa referència a l’aprofitament de recursos biològics per tenir un impacte econòmic positiu i sostenible. Una nova filosofia que serà protagonista del primer Congrés de Bioeconomia, Innovació i Tecnologia (BIT 2022) a Vic els pròxims 6 i 7 d’abril.
L’esdeveniment vol fer pedagogia sobre les activitats i projectes relacionats amb l’economia circular, però els que treballen amb els recursos orgànics. Amb els anys, s’ha estès el coneixement de pràctiques relacionades amb la reutilització recursos inorgànics, com s’ha vist amb els plàstics, i ara és l’hora de “posar el focus en els orgànics, on tenim molt camí per recórrer en el sector primari”, assenyala la directora de la trobada, Carme Sáez. La bioeconomia representava el 2018 un 4,5% del PIB i ocupava 192.000 persones a Catalunya, segons les dades més recents del Departament d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural de la Generalitat. Potenciar aquest mercat té dos impactes positius: incentivar l’activitat econòmica i aprofitar els recursos biològics renovables ara malbaratats. L’Estratègia de la bioeconomia de Catalunya per al període 2021-2030 busca impulsar aquesta activitat i posicionar el territori, segons Sáez, “al nivell de països capdavanters com ho són Bèlgica, França o els Països Baixos”.
Catalunya té el potencial per posicionar-se en el sector de la bioeconomia circular al nivell de països capdavanters com Bèlgica, França o els Països Baixos
A les demarcacions catalanes ja s’han posat en pràctica iniciatives en les quals emmirallar-se. Una d’elles és Fertimanure, coordinat pel Centre Tecnològic BETA de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya i que aplega una vintena de socis de la UE, a més d’Argentina i Xile. Amb un pressupost de 8,4 milions d’euros finançats pel programa Horitzó 2020, fins al 2023 s’han d’establir cinc plantes pilot a França, Bèlgica, Alemanya, Països Baixos i Espanya per revaloritzar la femta de l’activitat ramadera purina, bovina i aviària. La comarca d’Osona és un els emplaçaments. Més concretament, la granja Cal Ros de Muntanyola de la Cooperativa Plana de Vic. Fa prop de dos mesos que està en marxa i s’espera que en els pròxims dos anys ajudi a identificar la viabilitat tècnica i econòmica del procediment i dels resultats.
El centre s’ha dotat de diverses tecnologies en cascada amb dos tractaments diferenciats: fracció sòlida i fracció líquida. Ambdós processos combinen maquinària de bioassecat, tèrmic, contractors de membrana, osmosi inversa, crioconcentració i reactors de microalgues per reduir el volum de les dejeccions per obtenir nous productes reutilitzables, aigua i energia.
El focus a Osona i Lleida
Propostes com la de la Cooperativa Plana de Vic és només un dels models que es presentaran en les més de 40 ponències del Congrés BIT 2022. Mitjançant els casos de Life Agriclose, Circular Agronomics, Casa Ametller o Grup Carinsa, entre altres, la trobada posa el focus en la comarca d’Osona i el Segrià, amb una activitat ramadera intensiva i pals de peller per a una activitat que pot ser decisiva per al futur del sector. Per aquest motiu, BIT 2022 organitza dos congressos anuals: aquest primer a Vic i un segon a Lleida.
La Cooperativa Plana de Vic lidera el projecte europeu Fertimanure, per revaloritzar la femta de l’activitat ramadera i generar nous productes
La trobada, de caràcter tècnic, pretén ser un “punt d’inspiració per incentivar la innovació en activitats tradicionals”, destaca Saéz, per la qual cosa s’adreça a un públic professional tant de grans empreses com pimes o emprenedors, actors de l’agricultura, la ramaderia i la pesca, i també institucions, ajuntaments i centres de recerca. “És important fer pedagogia del concepte, és poc conegut per la ciutadania en general, i cal fer que se’n parli, s’entengui i es conscienciï sobre el seu potencial”, afegeix. I l’espai per a aquesta connexió i networking hi serà present a través del BITCorner i d’una plataforma en línia per “crear comunitat i compartir materials com vídeos o presentacions”, apunta la directora.
Generar talent qualificat és un altre dels reptes que s’abordarà amb diversos tallers. En col·laboració amb el centre Imagine Silicon Valley, es posarà a l’abast d’estudiants amb perfils diferents el mètode d’innovació Lombard per fomentar la generació d’idees al voltant de la bioeconomia circular i despertar vocacions en un àmbit amb dificultats per al relleu generacionals. També es podrà el focus en els tècnics municipals perquè puguin integrar noves pràctiques sostenibles a les polítiques locals.
El Congrés BIT 2022 coincideix amb el Mercat del Ram de Vic, un dels esdeveniments de referència de l’activitat agrària catalana. Unes dates en què el sector primari buscarà promoure noves estratègies empresarials i tecnològiques sostenibles.