Big C: l’excusa dels videojocs per anar al gimnàs

El centre de referència en eSports a Barcelona aposta per la combinació d’exercici i oci electrònic per crear un espai de socialització a la ciutat

Marc Vilajosana

El BIG C ha reformat les seves instal·lacions per obrir-se a la ciutadania a través de l'esport
El BIG C ha reformat les seves instal·lacions per obrir-se a la ciutadania a través de l'esport | Cedida

El Passatge d’Aymà del Poblenou (Barcelona) és un dels testimonis més evidents del passat industrial del districte, i així ho demostren els seus magatzems atrotinats i antigues factories. És per aquesta raó que, de primeres, un no espera trobar-se amb un dels punts de trobada més rellevants del sector dels eSports (esports electrònics) a Catalunya amagat dins d’un d’aquests recintes. Tanmateix, l’empresari Jean Sebastien Ventura va considerar l’espai una “oportunitat perfecta” per instal·lar-hi el Barcelona International Gaming Center (BIG C), un centre d’alt rendiment per a equips professionals i esdeveniments per a empreses. La institució, que durant un lustre ha acollit grans noms de la indústria del videojoc competitiu, ha decidit obrir-se a la ciutadania amb una revolució integral liderada per l’activitat esportiva.

Cinc mesos d’obres han servit per adaptar un recinte anteriorment industrial, del qual encara en queden les estructures, en un gimnàs obert que incorpora la tecnologia i els videojocs de manera transversal. I és que la voluntat dels seus gestors no és altra que crear un club, una comunitat on els aficionats a l’esport i a l’oci electrònic puguin ajuntar les seves dues passions. La zona més pròxima a l’entrada està dedicada a Nintendo Switch, on s’aprofiten títols de la consola com Ring Fit Adventure i Nintendo Switch Sports per dur a terme activitats dirigides per entrenadors físics. “Fem servir la Switch perquè és una eina immersiva i senzilla, especialment amb el Ring Fit”, explica Ventura.

Si dirigim la mirada cap a l’esquerra, trobem una de les zones més publicitades pel centre: el Multiball. Es tracta d’una gran pantalla interactiva amb diverses activitats i minijocs en què els usuaris participen llançant unes pilotes d’escuma. L’eina és especialment atractiva per als més menuts, ja que compta amb exercicis que els permeten dibuixar i desenvolupar la seva creativitat, així com altres jocs que tenen un factor més educatiu. “Volem que sigui un lloc per a les famílies: Que els pares entrenin mentre els nens juguen tranquils amb un quadre sa, perquè els donem exercicis i fem tallers creatius”, assenyala el CEO de BIG C.

Ventura: "Hem treballat molt perquè la tecnologia sigui només una eina de motivació, que no molesti ni sigui complicat”

Però si parlem de pantalles, la més impactant és la que trobem davant de les bicicletes estàtiques i màquines de córrer, un monitor de 9x3 metres d’extensió. En aquest espai, els socis del BIG C poden exercitar-se en les màquines de càrdio esmentades i, a través de la pantalla, veure’s representats amb un avatar que competeix amb persones d’arreu del món. Tant en aquesta zona com en la resta d’aplicacions tecnològiques del recinte, els gestors han procurat que l’ús d’aparells electrònics no sigui una dificultat per a l’exercici físic: “Les experiències de gamificació de gimnàs sempre es feien amb ulleres de realitat virtual, i aquests aparells sí que et maregen, els has de carregar, tenen problemes d’higiene perquè se’ls posa tothom… Aquí hem treballat molt perquè la tecnologia sigui només una eina de motivació, que no molesti ni sigui complicat”.

Sigui com sigui, el BIG C també ofereix opcions per a aquells que prefereixin practicar esport d’una manera més tradicional. A més d’un sector amb peses i instal·lacions destinades a la pràctica del CrossFit, el centre del gimnàs és ocupat per un quadrilàter pensat per practicar boxa. L’elecció d’aquesta modalitat com a protagonista respon a diverses qüestions. Per una banda, segons assegura Ventura, es tracta d’un esport que exercita molt bé les parts del cos que més fem servir quan juguem a videojocs, com són els canells i les espatlles. “Donem suport a l’educació en videojoc a través de la boxa, perquè permet evacuar les energies negatives en l’esport i no en el joc”, afegeix. Per l’altra, el CEO de BIG C veu en la disciplina un reclam per al públic femení, especialment interessat en la pràctica i el visionament d’aquest esport, ja que és un sector de la societat que volen “reivindicar dins dels videojocs”.

El Multiball és una pantalla interactiva que fomenta l’exercici físic a través del llançament de pilota | Imatge: cedida

Un centre d’alt rendiment

Malgrat l’expansió i l’obertura al públic a través de l’àmbit més esportiu, BIG C continua exercint la seva tasca com a centre d’alt rendiment per a clubs professionals d’eSports. Per les seves instal·lacions han passat institucions com OG Esports, Wizards Club o KOI, l’equip fundat per Gerard Piqué i Ibai Llanos. Tanmateix, si hi ha un equip que s’ha assentat al BIG C és la secció d’esports electrònics del FC Barcelona, que des de la temporada passada utilitza els equipaments del centre i enguany ha signat un acord que el consolidarà com a seu oficial de la secció del club durant els pròxims tres anys. “Som la ciutat esportiva electrònica del Barça”, declara amb cert orgull Ventura. L’espai també disposa d’una arena de 400 metres quadrats amb capacitat per a 150 espectadors destinada a allotjar tornejos d’eSports, com la final de la Lliga Catalana LlOP de Valorant, organitzada per Gamesports Lleida amb el suport d’Òmnium Cultural.

Per descomptat, entre esports i eSports, també queda marge per l’oci electrònic més relaxat. El BIG C compta amb una zona de gaming més tradicional, amb ordinadors ben equipats per jugar als videojocs que es desitgi. Així mateix, pròximes a la zona de bar del centre es troben una sèrie de màquines recreatives que permeten provar tota mena de jocs clàssics, a més a més de consoles com l’Atari 2600 o la NES. La voluntat, segons Ventura, no és altra que crear un “espai de socialització” on puguis “cuidar el cos i la ment i gaudir amb els teus amics i gent amb els mateixos interessos”.

Etiquetes