Europa acusa Apple de dur a terme accions monopolístiques en el mercat mòbil

La Comissió Europea conclou, després d’una investigació de dos anys, que l’empresa abusa de la seva posició de poder per potenciar Apple Wallet

RedaccióACN

Brussel·les acusa Apple de bloquejar aplicacions de tercers per a fer pagaments entre mòbils
Brussel·les acusa Apple de bloquejar aplicacions de tercers per a fer pagaments entre mòbils | Pixabay

La Comissió Europea (CE) ha acusat Apple de distorsionar el mercat dels pagaments via smartphone i impedir l'entrada de nous competidors al sector. Segons ha indicat aquest dilluns la vicepresidenta de l’ens i eurocomissària de Competència, Margrethe Vestager, la companyia hauria limitat l'accés a la seva tecnologia a desenvolupadors externs, acció que considera un “ús abusiu” de la seva posició de domini i una “il·legalitat” en termes de competència. En concret, la companyia limita els seus usuaris a emprar únicament Apple Wallet, l’aplicació desenvolupada la mateixa empresa per fer pagaments amb el mòbil, en comptes de fer servir altres aplicacions alternatives.

Les acusacions a Apple arriben després d'una investigació de dos anys per part de la Comissió Europea que tenien com a objectiu esbrinar si el gegant tecnològic violava lleis de competència en l'àmbit europeu. La recerca conclou que l’empresa de Cupertino gaudeix d’un poder de mercat “significatiu” en el mercat de dispositius mòbils, la qual cosa provoca que, en efectuar el bloqueig a empreses terceres, restringeixi la competència i provoqui un efecte "excloent" en el mercat. "Això deriva en menys innovació i en menys opcions pels consumidors de poder escollir un sistema de pagament per mòbil", indica la Comissió.

Malgrat l'anunci d'aquest dilluns, Brussel·les no ha especificat si aquesta situació acabarà derivant en una sanció econòmica per Apple. En qualsevol cas, Vestager ha subratllat la importància que el sistema de pagaments a través dels smartphones a Europa sigui "competitiu i innovador" en un context on l'economia digital creix a un ritme "frenètic".

Aquesta no és la primera vegada que la Unió Europea investiga Apple per pràctiques monopolístiques: el juny de 2021, la CE va iniciar una recerca per determinar si l’exclusivitat de programari de l’assistent de veu d’Apple, Siri, i els de Google (Assistant) i Amazon (Alexa) suposava una infracció de les normatives de competència. D’altra banda, la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència (CNMC) de l’Estat espanyol va obrir un expedient sancionador a Apple i Amazon per suposades restriccions comercials pactades per tal d’amplificar la visibilitat dels seus productes oficials en els marketplaces de cada empresa.

Etiquetes