Europa vol posar fre als ‘gatekeepers’

Plataformes com Amazon, Google o Facebook hauran de flexibilitzar les condicions que limitaven la competitivitat de terceres empreses al mercat digital

Redacció

La Llei de Mercats Digitals vol limitar la llibertat de 'gatekeepers' com Google, Amazon o Facebook
La Llei de Mercats Digitals vol limitar la llibertat de 'gatekeepers' com Google, Amazon o Facebook | Google

La Comissió Europea vol limitar l’activitat dels gatekeeperscom Amazon, Google i Facebook per garantir un mercat digital equitatiu. A través d’un acord entre el Parlament i el Consell, l’organisme supranacional fa passes endavant en la presentació de la futura Llei de Mercats Digitals (Digital Markets Act) per limitar la posició dominant de les grans plataformes que redueix la competitivitat de les empreses. La proposta necessita l’aprovació formal dels dos òrgans i un període de sis mesos per a l’aplicació definitiva.

El text del marc normatiu defineix els gatekeeps, o guardians d’accés, com companyies amb una posició econòmica forta i un impacte significatiu en el mercat, i un rol d’intermediador entre usuaris i altres empreses. També s’estableix un volum de negoci anual mínim de 7.500 milions d’euros a la Unió Europea els últims tres anys o una valoració de mercat de més de 75.000 milions d’euros, a més de 45 milions d’usuaris finals mensuals i almenys 10.000 usuaris professionals establerts en el conjunt dels 27 Estats membres.

Amb la nova llei, aquestes organitzacions no podran classificar més favorablement els seus serveis i productes davant dels que ofereixin tercers; impedir que els consumidors contactis altres empreses de fora de la plataforma; dificultar la desinstal·lació de programes i aplicacions d’origen en els seus aparells electrònics.

En el tràmit des de l’aprovació i l’aplicació, la Comissió Europea iniciarà un procés d’investigació per classificar les plataformes i empreses, i per preveure sancions o mesures correccionals per pal·liar les infraccions sistemàtiques del marc normatiu. En l’esborrany sobre el qual s’ha treballat fins al moment, s’estableixen multes de fins al 10% del volum de facturació anual mundial i del 5% segons el negoci mitjà diari. En el cas d’infraccions reiterades, es contemplen accions estructurals o de comportament com la cessió total o parcial de la companyia. La Comissió serà l’únic executor actor avaluar i executor de les regles.

La vicepresidenta executiva per a una Europa Adaptada a l’Era Digital, Margrethe Vestager, ha celebrat l’acord entre el Parlament i el Consell, i ha assenyalat que és un avenç cap a un “mercat just també en l’esfera digital”. “Les grans plataformes han impedit que les empreses i els consumidors es beneficiïn de mercats digitals competitius, ara hauran de complir amb un conjunt ben definit d’obligacions i prohibicions”, ha remarcat.