La UE i els Estats Units arriben a un acord per la transferència de dades personals

El continent europeu aixeca les barreres que blinden la informació personal de la població per reforçar l’aliança atlàntica contra la guerra de Rússia

Categories:

Redacció

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb el president dels Estats Units, Joe Biden
La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, amb el president dels Estats Units, Joe Biden | @vonderleyen (Twitter)

La presidenta de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, ha anunciat aquest divendres després d’una trobada amb el president dels Estats Units, Joe Biden, que ambdós organismes han arribat a un acord per reforçar la transferència de dades personals entre regions. Aquest moviment suposarà una modificació del reglament europeu de protecció de dades, la normativa per la qual Meta va amenaçar de retirar Facebook i Instagram del continent.

La decisió s’ha presentat en un context en què la Unió Europea i els Estats Units han reforçat la col·laboració institucional per fer front al conflicte bèl·lic d’Ucraïna. Von der Leyen ha assegurat que l’acord permetrà “fluxos de dades predictibles i fiables, equilibris de seguretat, dret a la privacitat i protecció de dades” entre les dues regions. A més a més de les sancions econòmiques conjuntes que s’han aplicat a Rússia, ambdues potències han acordat accions col·laboratives per enviar ajuda humanitària a la ciutadania afectada per la guerra i aliances en matèria de democràcia i energia.

Cap dels dos governants ha volgut donar més informació sobre aquesta decisió, més enllà de quantificar el negoci de les dades en 7.100 milions de dòlars, però és una acció que pot impactar profundament en la futura gestió de les dades personals a Europa. Des de l’aprovació del Reglament General de Protecció de Dades (GDPR) el 2016, grans corporacions tecnològiques com Meta han acumulat problemàtiques amb la gestió de la informació personal de la població, fins al punt de canviar les polítiques de les seves aplicacions. De fet, la justícia europea ha reforçat amb sentències la força dels estats membres la protecció de les dades de la gent, però el nou acord pot capgirar la situació.