Nova política a WhatsApp: què passa amb les nostres dades?
El 15 de maig entra en vigor la nova política de dades de l’app de missatgeria instantània, un nou joc legal que permet compartir informació dels usuaris entre les filials de Facebook
Categories:
La data definitiva per a l’aplicació de les noves condicions de WhatsApp ja és aquí: 15 de maig. La política havia d’entrar en vigor a principis d’any, però l’allau de queixes per part dels usuaris, que no acabaven d’entendre el nou sistema de treball i ni acceptava el traspàs de dades cap a altres plataformes, va oblidar la companyia a fer marxa enrere. L’argument va ser que hi havia hagut “molta desinformació” i que volien “ajudar a tots a comprendre les implicacions”, segons apuntava en un comunicat oficial. Tres mesos després, els usuaris tenen clar quina informació captarà l’app de missatgeria i amb qui la compartirà? Deixarà de funcionar l’eina si no s’accepten les regles? Els ciutadans de la Unió Europea (UE) poden respirar tranquils?
Els 27 Estats membres estan sota l’empara del Reglament General de Protecció de Dades (RGPD), el qual posa límits a la cessió d’informació entre empreses. “Aquest ha estat el principal topall dels que anomenem els grans cavallers digitals, les tecnològiques, però no prohibeix que Mark Zuckerberg pugui usar les nostres dades si decidim acceptar la seva nova política”, explica el vocal de la comissió de Transformació Digital de l’Il·lustre Col·legi de l’Advocacia de Barcelona (ICAB), Jordi Ferrer.
La normativa europea fixa les bases, però és el propietari de les dades qui té l’última paraula sobre l’ús que es fa de la seva informació. Per tant, si l’usuari decideix cedir davant els canvis pel que fa als termes d’ús de WhatsApp, altres plataformes com Facebook i Instagram hi tindran accés. “El reglament permet fer moltes coses pel que fa al tractament de dades”, reconeix l’expert, “a Europa tenim un entorn més segur, però si una persona accepta de mutu propi, és legal vendre les dades sempre que no s’excedeixin uns límits ètics o siguin il·legals”.
“A Europa tenim un entorn més segur, però si una persona accepta de mutu propi, és legal vendre les dades"
Fins al moment, la companyia nord-americana ha acceptat les regles del joc d’Europa i no compartirà dades amb Facebook, però això no garanteix que hi hagi canvis futurs que entrin dins de les zones grises legals.
Un servei gratuït?
El material sensible de ser traspassat entre plataformes de Facebook, la companyia mare, és el nostre número de telèfon, ID d’usuari, localització, hàbits a l’eina i, fins i tot, detalls dels contactes amb qui xategem. Tot això permet que les aplicacions i xarxes elaborin un retrat de l’usuari i puguin personalitzar, per exemple, campanyes publicitàries. Aquí és on rau l’èxit en termes econòmics de les solucions digitals gratuïtes, les quals no cobren ni un sol cèntim per usar-les, però treballen a canvi amb el big data que genera l’activitat diària que s’hi registra.
El canvi que es preveu per a aquest 15 de maig és només una passa endavant més d’un procés de connexió que es ve gestant, a ulls de Ferrer, des de l’adquisició per part de Zuckerberg de l’eina de missatgeria instantània. “Fa anys que s’està intentant modificar les polítiques de privacitat per aprofitar els 2.000 milions d’usuaris que té l’app i s’ha anat avisant”, recorda, “les grans empreses digitals són molt bones treballant la informació per segmentar-la i vendre-la, per això els interessen aquests canvis”.
"Aniran retallant funcionalitats i serà totalment legal. No paguem cap llicència periòdica i ells poden fer i desfer"
Els últims anys hem vist WhatsApp fer marxa enrere en decisions tan criticades com el cobrament de 0,99 euros per usar el servei, de manera que l’advocat creu que podrien acabar seguint el mateix camí. “No tinc clar que s’apliqui perquè ja han perdut molts usuaris i en poden perdre més. No tancaran cap perfil perquè seria un impacte massa gran, però sí que aniran retallant funcionalitats i serà totalment legal. No paguem cap llicència periòdica i ells poden fer i desfer”, reconeix. Per aquest motiu el mateix expert es troba a l’espera de veure com respon la companyia abans de decidir si acceptar o no les noves condicions.
En el cas de no cedir davant el nou reglament de l’app, si l’app no retrocedeix, els usuaris no podran escriure ni llegir missatges, malgrat que en rebran. Durant els tres mesos següents, el compte es mantindrà com a inactiu i finalment, el 15 de setembre, quedarà desactivat i s’eliminarà.
El nou mercat de les dades
WhatsApp és només una de les companyies que han contribuït a la creació d’una societat on la cessió de dades s’ha convertit en un hàbit. Ningú es qüestiona si és adequat pujar o no una fotografia pròpia o d’un menor a les xarxes, com tampoc si és bona idea incloure la localització des d’on s’envia en contingut. “L’usuari mitjà no es qüestiona què està fent”, lamenta Ferrer, “li arriben tota mena d’inputs a través de les plataformes que usa, però no entra en el coneixement directe d’entendre que això passa perquè ha consentit determinades polítiques de privacitat”.
“L’usuari mitjà no entra en el coneixement directe d’entendre que això passa perquè ha consentit determinades polítiques de privacitat”
Lluny de voler encendre un debat on la compartició d’informació es consideri negativa, situa sobre la taula la importància de saber a quines fonts s’estan cedint les dades, però tenir clar també quins ens tercers poden accedir a elles. És a dir, “entendre el joc de transferència per evitar perdre el control i tenir clares quines són les finalitats de la dinàmica”; o el que seria el mateix, empoderar l’usuari a través de la consciència. Per aquest motiu l’advocat nega que s’usi el concepte de “mercadejar amb les dades” com a “pejoratiu”, sinó que recorda que l’intercanvi de recursos ha estat una activitat que ha acompanyat la humanitat durant milers d’anys i que aquest és només el primer pas del que podria ser una futura societat on es pagui per l’ús del big data de les persones. Això sí, de manera transparent, ètica i legal.