El Govern regularà el comerç electrònic per reduir el seu impacte mediambiental
L’executiu aspira a potenciar l’ús de vehicles no contaminants i plantejar un marc legal per a noves fórmules comercials
Categories:
El Govern de Catalunya ha engegat els tràmits per definir la llei per regular el comerç electrònic, una normativa que preveu portar al Parlament a mitjans de 2023 després de consensuar el text amb els diferents agents del sector. Segons ha indicat el conseller d'Empresa i Treball, Roger Torrent, la mesura pretén dotar a la Generalitat d'una eina jurídica perquè totes les parts operin "en igualtat de condicions" i amb els objectius de "reduir l'impacte mediambiental" i "donar seguretat jurídica". La norma s'inclou dins el Pla d'Acció del Comerç, l'Artesania i la Moda 2022-2025, presentat aquest dimecres al Recinte Modernista de Sant Pau, que té un pressupost de més de 150 milions d'euros.
Des del Govern insisteixen en la necessitat d'impulsar una normativa "que atengui a la realitat que ha aflorat els últims anys" i que, alhora, permeti al país "avançar en el camí de la sostenibilitat". La previsió de l'executiu és aprovar la memòria de la llei el dimarts vinent i, a partir de llavors, posar en marxa una ronda de contactes amb els diferents agents del sector per definit el text. A grans trets, el text vol donar resposta a la sobrecàrrega de vehicles que genera el comerç electrònic a la via pública i regular noves fórmules comercials, com per exemple les cuines fantasma o els showrooms, que encara no estan recollides en el marc legal vigent.
La llei vol homologar l'horari de repartiment de productes als usuaris amb el del comerç local i prioritzar els punts de recollida a les ciutats
Un dels objectius més destacats de la normativa consisteix a regular els horaris de distribució de les mercaderies al consumidor final a l’última milla, homologant l'horari de repartiment des dels magatzems, punts de distribució o altres tipus d'establiments a l'horari comercial de la zona. La regulació també pretén establir diferències entre magatzems logístics i magatzems d'operacions per tal de delimitar aquells que se centren a fer entregues al consumidor final i definir-ne les característiques i condicions. En relació amb la sostenibilitat, el Govern vol incentivar la implantació de punts de recollida de mercaderies dins les trames urbanes i apostar perquè la distribució des dels magatzems d'operacions es faci amb vehicles no contaminants.