Investigadors catalans creen una app per controlar l’ansietat en temps real

El programa pregunta diàriament als pacients per recollir dades més precises i no basades en els records

Categories:

ACN

L'aplicació s'ha testejat durant sis mesos amb un centenar de participants
L'aplicació s'ha testejat durant sis mesos amb un centenar de participants | Pixabay

Les malalties mentals són cada cop més habituals en el nostre dia a dia, però la tecnologia també es pot emprar per diagnosticar-les i tractar-les. Aquest és el cas de l’aplicació per a telèfons mòbils que ha desenvolupat un grup d’investigadors de l’Institut d'Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS), l’Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el Centro de Investigación Biomédica en Red de Salud Mental (CIBERSAM), que és capaç de valorar els nivells d’ansietat d’una persona de manera continuada i en temps real.

Fins ara, per determinar si una persona té una ansietat elevada, el professional sanitari pregunta en una entrevista o amb un qüestionari el grau d'ansietat al llarg de les darreres setmanes. Segons els investigadors, aquest tipus de valoració té algunes "limitacions", com el fet que els pacients hagin de fer una valoració “mitjana” basada en els seus records. "Des de fa un temps, sabem que és millor mesurar algunes emocions al moment, just quan es donen, en el context en què es donen i de forma longitudinal, és a dir, durant diversos dies o setmanes", explica el cap del grup Imatge dels trastorns relacionats amb l'estat d'ànim i l'ansietat (IMARD) de l'IDIBAPS, Joaquim Raduà. És per això que l’aplicació  facilita la feina, ja que permet fer una valoració diària durant un període de temps determinat, gràcies a preguntes simples amb escales del 0 al 100, la qual cosa permetria predir millor si la persona tindrà ansietat en el futur.

L'anàlisi de l'ús de l'aplicació, testada durant sis mesos amb un centenar de persones, demostra que va tenir molt bona acceptació i seguiment per part dels participants. "La majoria dels participants van respondre diverses vegades al dia preguntes sobre la seva ansietat amb el seu telèfon intel·ligent i la majoria ho van fer regularment durant els sis mesos de l'estudi", assenyala l’investigador de l'IDIBAPS Miquel A. Fullana. Els resultats, que s’han publicat a la revista Assessment, indiquen que l'aplicació va mostrar una "excel·lent fiabilitat".

Etiquetes