La intel·ligència artificial que t’ajuda a moure’t i evita caigudes

Ephion Health distribueix un sistema que pot ajudar els malalts de distròfia muscular de Duchenne a millorar el seu patró de moviment

Categories:

Redacció

Ephion Health monitora l'estat de salut de pacients amb malalties que repercuteixen la mobilitat
Ephion Health monitora l'estat de salut de pacients amb malalties que repercuteixen la mobilitat | Cedida

Ephion Health ha portat al mercat un sistema basat en sensors i intel·ligència artificial que ajuda les persones amb distròfia muscular de Duchenne a millorar la seva mobilitat i reduir el risc de caigudes. La spin-off, creada per Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i el programa The Collider de la MWCapital, ja ha engegat diversos projectes per testar la plataforma en pacients altres malalties motores, autoimmunes, hemofília i glucogenosis, i amb col·lectius amb fragilitat com el de la gent gran.

La plataforma utilitza un sistema basat en vuit sensors biomecànics i fisiològics que analitzen el patró de moviment i en detecten les afectacions. “La informació s’extrapolen i s’envien a l’aplicació per passar-hi la capa de predicció amb els algoritmes i extreure’n patrons”, explica la responsable de Desenvolupament de Negoci Digital d’Eurecat, Gemma Batlle. Tot seguit, la informació s’envia al personal mèdic perquè pugui treballar “de forma objectiva amb les dades”. De fet, el valor afegit de la plataforma és precisament aquesta “objectivitat real de la resposta” contraposada a “l’apreciació subjectiva” de la intuïció mèdica. És un complement per fer més acurat el tractament i les propostes de millora.

El sistema utilitza vuit sensors per captar el moviment | Cedida

Els algoritmes s’han entrenat a partir dels testos manuals utilitzats fins ara per a l’avaluació dels pacients i de la participació de persones afectades per distròfia i sense afectació. Tot aquest coneixement permet generar patrons i identificar quins factors treballar per millorar la mobilitat dels pacients. A més a més, la solució és capaç de generar gràfics que mostren l’evolució del pacient des dels inicis fins al moment actual.

Pensar en la gent gran

El projecte va començar a fer les primeres passes el 2018, però la spin-off no va veure la llum fins al passat mes d’octubre, moment en què es va iniciar la distribució de la tecnologia.

Les proves més recents se centren a traslladar l’eina a l’assistència i cura de la gent gran. De la mà de Quirón, Ephion Health pretén facilitar la tasca dels professionals de la salut i adaptar la plataforma per fer un monitoratge en remot dels pacients que, per la seva condició de fragilitat, no podem assistir presencialment al centre de salut.