Espanya, líder mundial en ciberatacs d’escriptori remot

El país registra 51.000 milions d’incidents el 2021, amb el ‘phishing’ com a principal sistema

RedaccióAMIC

Espanya suma 51.000 milions de ciberatacs d'escriptori remot el 2021
Espanya suma 51.000 milions de ciberatacs d'escriptori remot el 2021 | Dan Nelson / Unsplash

Espanya és el país amb més atacs d’escriptori remot al llarg del 2021. Així ho constata l’últim estudi d’ESET sobre les amenaces més freqüents, el qual situa en 51.000 milions el nombre d’atacs rebuts. La xifra duplica la del segon país, Itàlia, amb un total de 25.000 milions. Un cop més, el teletreball se situa com l’entorn més vulnerable i on més cal treballar per reforçar la ciberseguretat, tot i que les entrades dels ciberdelinqüents a través del correu electrònic continua sent un problema greu, especialment en escletxes de fa 5 anys.

El phishing és el mecanisme més emprat en aquest episodis. Durant el confinament, els troians bancaris van ser el principal origen dels incidents, mentre que el 2021 ha augmentat el nombre d’atacs a partir de factures falses, multes i paqueteria. El ransomware posiciona Espanya en un lloc intermedi del rànquing. El mes de setembre va ser el que va registrar una activitat més intensa, mentre que al llarg s’han identificat menys atacs que en l’any anterior, segons l’informe, per l’augment de les deteccions prèvies.

On l’Estat espanyol té encara un llarg camí per recórrer és en el camp dels infostealers (robatori d’informació). El país és el líder en aquesta mena d’atacs al món, entre els quals destaquen les amenaces dedicades a prendre credencials d’empreses. Aquest segment aglutina el 60% de les deteccions.

Tendències del 2022

Enguany s’espera que els episodis de phishing i ransomware es mantinguin. A més a més, l’informe alerta que caldrà parar atenció als atacs als criptoactius. Actualment els Estats Units és el país amb una incidència més elevada, però es preveu que a mesura que n’augmenti l’interès i l’activitat de la tecnologia blockchain, els ciberdelinqüents aprofitin les capanyes de frau per captar noves víctimes.