El 61% del tercer sector destina menys d’un 2% del pressupost a la digitalització
La manca de recursos econòmics i la bretxa digital amb els usuaris són els principals obstacles per l’adopció de les noves tecnologies
Categories:
Gairebé dues de cada tres entitats del tercer sector de Catalunya dediquen menys del 2% del seu pressupost a processos relacionats amb la digitalització interna, segons desvela un estudi de m4Social. La necessitat d’adaptar-se al nou entorn tecnològic és reconeguda per l’enorme majoria d’organitzacions enquestades (un 96%), però només el 21% assegura haver integrat les noves eines i metodologies en cadascun dels seus processos.
“No es tracta només d’un repte d'incorporar eines, sinó que hem de repensar la forma d’estar de les organitzacions en un context de noves tecnologies”, ha assenyalat el coordinador de SinergiaTIC, Jaume Albaigès. D’acord amb l’estudi de m4Social, que es basa en un qüestionari elaborat amb una mostra de 332 entitats escollides de manera representativa i aleatòria, un 42% de les organitzacions sí que fa servir eines digitals en el seu dia a dia, però ho fa sense un enfocament estratègic. De fet, el 76% considera que la pandèmia ha accelerat l’adopció d’aquestes noves eines.
Les entitats són conscients de la necessitat de digitalitzar-se, però és un procés que encara té molt camí per recórrer. Aquest endarreriment es basa majoritàriament en la manca de recursos econòmics per fer el pas (un 62%), tot i que la bretxa digital amb les persones usuàries (49%) i les carències de les habilitats tecnològiques de les persones (38%) també són motius de pes que expliquen la lentitud d’aquests processos.
Les webs i el núvol, les eines més populars
Pel que respecta a les eines digitals més adoptades per les entitats del tercer sector, la pàgina web corporativa és l’opció més estesa (92%), seguida de prop pels sistemes d’emmagatzematge al núvol (84%), com Dropbox, Google Drive o iCloud. En un terme més avançat, les campanyes de correu electrònic també tenen la seva popularitat, ja que més de la meitat de les entitats assegura emprar-les, mentre que els sistemes de donacions o pagaments en línia són usats pel 43%.
En termes de ciberseguretat, gairebé el quatre de cada cinc entitats confessa no disposar d’un pressupost específic dedicat a aquesta matèria. Això es tradueix en el fet que el 35% de les organitzacions ha patit alguna incidència en forma d’atac informàtic, tot i que només el 6% de la mostra total ha tingut conseqüències importants. Malgrat no comptar amb una partida pressupostària, les entitats sí que duen a terme accions de protecció digital: el 81% té en compte la seguretat de les seves contrasenyes, el 68% dedica temps al tractament de les dades i el 55% es defensa contra virus i malwares. Per contra, només un 38% té proteccions contra fraus per correu electrònic, com phishings i spam.
D’altra banda, la comunicació i el màrqueting digital s’ha adoptat a ritmes diferents dins del tercer sector. Les xarxes socials han entrat amb força i fins a un 92% de les entitats té presència en alguna de les principals plataformes, però només en un 39% dels casos totals són gestionades per persones especialitzades i amb experiència. Si ens fixem en els continguts a internet, els articles per a webs i blogs (85%) i les publicacions a les xarxes (77%) són els més habituals, seguits pels vídeos per plataformes audiovisuals (69%), els butlletins (47%) i les enquestes (45%). La planificació dels continguts també és irregular: un 33% assegura tenir un pla de comunicació amb objectius, un 30% planifica, però no analitza els resultats, i un 36% publica sobre la marxa, sense una estratègia concreta.