Directori Gamedev, una navalla suïssa per als creadors de videojocs

El desenvolupador català Miquel Camps impulsa un directori col·laboratiu que recopila eines per programar, promocionar i finançar projectes

Marc Vilajosana

El portal està allotjat a GitHub, de manera que admet aportacions d'altres usuaris per ampliar el fons d'eines
El portal està allotjat a GitHub, de manera que admet aportacions d'altres usuaris per ampliar el fons d'eines | Hitesh Choudhary (Pexels)

Gràcies a les infinites possibilitats que ens ofereix internet, crear un videojoc és més fàcil i accessible que mai. Existeixen tota mena d’eines i recursos en línia per iniciar-se en el sector o per facilitar la feina, però a vegades poden ser complicades de trobar. És per això que el desenvolupador català Miquel Camps ha creat Directori Gamedev, un portal on recopila informació i enllaços d’utilitat en tota mena de camps que poden afectar a un game dev.

El projecte neix, com tants altres, d’una necessitat personal. “Fa molt de temps que treballo en el sector del desenvolupament web, però va arribar a un punt en què no em sentia realitzat; crec que tinc unes capacitats i no les podia explotar del tot. Em trobava en una fase en què volia canviar de sector, i els videojocs han estat una cosa que sempre han estat a la meva vida”, explica Camps a MetaData. El programador acumula més de 14 anys d’experiència en el sector web i, en voler fer el salt al món dels videojocs, va començar a recopilar tot un seguit de recursos que, considera, poden ser útils per a tothom, raó per la qual els ha compartit en un directori que facilita la seva exploració i accés.

El web es presenta amb una interfície neta i fàcil d’entendre, on cada element condueix a una secció determinada

Els continguts de Directori Gamedev van des del material més tècnic, com els tipus de motors que es poden emprar per crear videojocs o llocs webs on aconseguir models 3D, música, sons o interfícies, fins a eines més relacionades amb la promoció i el màrqueting, l’organització o el finançament. Al portal també hi podem trobar un diccionari amb termes especialitzats, un recull d’incubadores i publishers, diversos canals de Discord i Telegram per fer networking o un llistat amb llibres, podcasts i documentals sobre videojocs, entre altres. Un dels apartats més recents és el d’Autopublicació, que llista els costos econòmics que suposa penjar un videojoc a cada botiga digital, però només d’aquells que pot comunicar: “M’agradaria posar més transparència, però per contracte no deixen fer les dades públiques”.

Un projecte col·laboratiu

La primera versió de Directori Gamedev es va crear amb l’eina Notion, ja que li permetia crear un sistema similar al d’una viquipèdia, però uns dies després, Camps va decidir traslladar tot el web a GitHub. La decisió ve motivada pel caràcter col·laboratiu d’aquest entorn, que permet que altres usuaris puguin afegir o editar la informació i el codi. “Sempre m’agradaria tenir l’última valoració, perquè al final soc qui ho està organitzant tot i no vull que es posi qualsevol cosa, però agraeixo molt que la gent em vulgui ajudar”, assenyala el creador. Gràcies a aquest moviment, la web ha pogut incorporar la secció d’interfícies, per exemple, mentre que una altra persona va facilitar-li a Camps un arxiu PDF amb les principals distribuïdores de videojocs que, posteriorment, el desenvolupador va convertir en un full de càlcul de Google Sheets que tothom pot editar.

El portal es va llançar originalment només en castellà, però actualment també incorpora l’anglès i el català com a llengües disponibles. Això no obstant, el desenvolupador apunta que la constant actualització dels continguts és un obstacle per mantenir les traduccions actualitzades: “Github està obert i qualsevol podria agafar la pàgina i traduir-la, però clar, després és mantenir les diferentes versions, i dos idiomes és el doble de feina”.