Twitch endureix el seu control del ‘copyright’

La plataforma d’Amazon deixa d’actuar de mediadora entre creadors i editores i comença a restringir comptes

Categories:

Redacció

| CC0

Twitch, la plataforma líder a internet en continguts audiovisuals en directe, ha canviat la seva posició respecte als drets d’autor en els seus termes d’ús. A efectes pràctics, aquesta decisió ha suposat que el servei d’Amazon ha deixat d’actuar com a intermediari entre les editores que reclamen una compensació i els creadors de contingut que hagin comès alguna infracció de la Llei americana de Drets d’Autor en l’Era Digital (DMCA). La conseqüència més directa d’aquest fet és que Twitch ha començat a restringir l’accés de manera temporal als retransmisors que detecta que incompleixen el reglament.

Una de les tendències en auge dins de Twitch, emprada per diversos streamers d’èxit, era la retransmissió de sèries o pel·lícules mentre el creador comenta l’obra, una pràctica que la mateixa plataforma fomenta amb els títols del seu servei audiovisual, Amazon Prime Video. En funció del tipus de contingut, la seva emissió a través de Twitch podia suposar una infracció de la llei de copyright, però fins ara el servei d’Amazon no ho perseguia amb fermesa. Aquesta actitud ha canviat durant els darrers dies, i un dels casos més sonats ha estat el de la retransmissora Pokimane, que té més de 8,8 milions de seguidors a Twitch. La creadora ha experimentat una suspensió de 48 hores de la plataforma per emetre i comentar en directe la sèrie d’animació Avatar: l’últim mestre de l’aire (en anglès, Avatar: The Last Airbender).

La protecció que la plataforma d’Amazon oferia fins ara als seus creadors era un dels avantatges que l’influenciador català Roc Massaguer ‘Outconsumer’ citava en un reportatge per a MetaData com a fortalesa davant YouTube, servei que els darrers anys també havia endurit el seu control sobre els drets d’autor: “A YouTube tens més problemes amb el copyright i depens més de l’algoritme”. El cap de produccions de la comunitat de Twitch, Marcus Graham, assegurava a finals de desembre a través de Twitter que ni retransmetre sèries ni retransmetre música ha estat mai “correcte”: “És difícil de dir per què els streamers encara no han estat identificats, però probablement és qüestió de temps”.