La meitat de les apps més descarregades a Espanya no inclouen el català
La situació s’agreuja en el cas dels jocs, la música i el cinema, on la presència de la llengua és testimonial
Categories:
El 51% de les aplicacions més descarregades a Espanya a les principals botigues digitals per a telèfons intel·ligents, la Play Store i l’Apple Store, no incorporen el català com a llengua disponible. Així ho corrobora un estudi elaborat per la Fundació .cat en el marc de l’Observatori .cat 2021, després de comprovar una a una les opcions idiomàtiques de les 118 apps més baixades.
Entre les diverses categories d’aplicacions que la Fundació .cat ha consultat, les aplicacions de missatgeria i videotrucades són les que més aposten del català, ja que dels 13 programes analitzats, només dos (Wechat i Zoom Cloud Meetings) no ofereixen la llengua. L’altra nota positiva de l’estudi són les apps de mitjans de comunicació: 16 de les 25 aplicacions més descarregades, un 64%, inclouen el català. En aquest sentit, la gran majoria de diaris, ràdios, televisions i digitals que compten amb una versió catalana ofereixen l’idioma també a la seva aplicació, però hi ha dues grans excepcions: La Vanguardia i RTVE Play.
L’àmbit més negatiu el trobem al software dedicat a l’entreteniment, especialment en les categories de jocs i música i cinema. Pel que fa a la primera, Apalabrados i Preguntados són els únics videojocs per a mòbils que compten amb una versió en català d’entre els 14 més descarregats a l’Estat espanyol, ja que ni Among Us, ni Candy Crush Saga, ni Clash Royale, per mencionar-ne alguns, estan traduïts. En l’àmbit audiovisual, només Apple TV i Filmincat es troben en la nostra llengua, mentre que les principals plataformes per streaming del sector, com Spotify, Netflix, Amazon Prime Video o Movistar+ no disposen de versió en català.
Les xarxes socials, a mitges
La categoria de xarxes socials és una de les que més divergència presenta. Grans exponents del sector, com Facebook, Twitter o YouTube, sí que es troben disponibles en català, de la mateixa manera que Flickr i Tinder, però, en canvi, xarxes de la talla de TikTok, LinkedIn o Twitch no inclouen la llengua. És notori el cas d’Instagram, una aplicació gestionada per Meta, però que a diferència de WhatsApp i Facebook, no pot ser emprada en català.
Sobre la resta de categories, el 60% de les aplicacions dedicades al transport més populars disposen de versió catalana, tot i que en l’àmbit del repartiment a domicili, només Glovo compleix amb aquesta condició. Pel que respecta a les apps de la secció de proveïment i llar (majoritàriament, supermercats i comerç electrònic), la meitat inclouen la llengua, amb excepcions notòries com Amazon Shopping, Aliexpress, Wallapop o Leroy Merlin. Finalment, el 47% de les aplicacions de viatges estan en català, com són els casos d’Airbnb, Booking o Vueling.