El domini .cat registra un màxim històric de 113.600 adreces el 2021

La demarcació de Barcelona aglomera gairebé el 60% de les pàgines, però el País Valencià registra enguany un fort creixement

Categories:

Marc Vilajosana

La taxa de renovació del .cat és del 86,3%, una xifra que supera els principals dominis del món
La taxa de renovació del .cat és del 86,3%, una xifra que supera els principals dominis del món | SplitShire / Pixabay

La Fundació .cat ha anunciat que actualment existeixen 113.686 adreces web amb el domini .cat a internet, una xifra que suposa un increment del 2,36% respecte el 2020 i l’assoliment d’un màxim històric. “El creixement és comparable al dels dominis que tenen un Estat al darrere”, ha assegurat el director general de la Fundació .cat, Francesc Giralt, en la presentació de l’Observatori .cat 2021, on també s’ha desvelat que el domini té presència en 107 països, la qual cosa suposa el 55% dels països de les Nacions Unides.

Giralt: "El creixement del .cat és comparable al d'altres dominis que tenen un estat al darrere"

L’Estat espanyol aglomera l’enorme gruix de pàgines webs registrades amb el .cat, una xifra que escala fins al 93,4% del total. El següent país amb més dominis registrats és Alemanya, que suposa l’1,64% del global i supera enguany a França, que decreix lleugerament i es queda amb l’1,54%. Els Estats Units, el Canadà, la Xina, el Regne Unit i Bulgaria són els següents estats amb més portals identificats per la fundació.

El País Valencià adopta el domini .cat

Pel que respecta a la distribució dins dels Països Catalans, la demarcació de Barcelona representa gairebé el 60% dels dominis .cat que existeixen al món, una xifra que, no obstant, cau un 2% respecte al 2020. Això es deu, parcialment, als petits increments d’un 1% a Girona (11,9% del total), Tarragona (6,4%) i Lleida (4,6%). Per la seva banda, les Iles Balears experimenten una pujada del 4% i representa el 3% dels dominis. La nota positiva es troba al País Valencià, que malgrat representar en conjunt menys de l’1,5% dels portals, registra creixement importants a València (9%), Alacant (24%) i Castelló (25%). “Per primera vegada, la contribució més important a la salut del domini .cat es produeix fora del Principat, i estem molt contents que sigui així”, ha declarat Giralt. Andorra i Catalunya Nord representen el 0,17% i el 0,15% de les adreces, respectivament, mentre que la Franja de Ponent agrupa un 0,02% i l’Alguer, un 0,01%.

Si ens centrem només en el Principat, el Barcelonès aglomera més del 32% dels dominis .cat de Catalunya, una xifra que, no obstant, cau un 1% respecte al 2020. La segueixen de lluny el Vallès Occidental (10,4%), el Gironès (5,5%), el Maresme (5,4%), el Baix Llobregat (5,1%) i el Vallès Oriental (5,1%), que creixen totes entre un 3% i un 4% interanual. La comarca que més creix és el Pallars Sobirà, amb un increment relatiu del 21%, seguida per La Selva (10%) i la Val d’Aran (9%).

Una taxa de renovació rècord

Una de les principals dades positives que recull l’informe de la Fundació .cat és l’elevada taxa de renovació que presenta el domini, que enguany escala fins al 86,3%, després que el 2020 experimentés una lleugera caiguda. Aquest índex és el més alt des del 2010, i situa el .cat per damunt de dominis territorials com el .uk (79,2%) o el .eu (85,6%).

D’altra banda, el .cat cau en la segona posició pel que fa a la densitat d’informació a la xarxa entre els dominis genèrics, superat pel .link. Aquesta classificació valora el total de resultats que apareixen als cercadors quan es busca un domini determinat, i en el cas català se situa en els 775 resultats per cerca. Si es compara amb els dominis de primer nivell, el .cat ocupa la 19a posició mundial, segons ha explicat Giralt en la presentació de l’Observatori.