Young IT Girls i Realista, nous projectes residents del Canòdrom de Barcelona

L’Ateneu d’Innovació Digital i Democràtica incorpora 12 iniciatives tecnològiques per al curs vinent

Categories:

Redacció

L'entitat municipal aposta per propostes que exploren la programació, la gamificació i la salut des de perspectives digitals i socials
L'entitat municipal aposta per propostes que exploren la programació, la gamificació i la salut des de perspectives digitals i socials | Canòdrom - Ateneu d'Innovació Digital i Democràtica

El Canòdrom - Ateneu d’Innovació Democràtica ha anunciat els 12 projectes tecnològics que formaran part del seu ecosistema creatiu durant el curs 2022-2023. En concret, es tracta de dues estades de recerca, 10 entitats col·laboradores sense residència i dos projectes residents, lassociació sense ànim de lucre per promoure el talent femení Young IT Girls i el futur portal digital Realista.

Young IT Girls és un moviment nascut el 2017 que busca promoure l’ensenyament en les àrees STEAM (Science, Technology, Engineering, Arts/Architecture i Mathematics) entre les persones més joves, amb una marcada voluntat d’impulsar la igualtat de gènere en el sector i fomentar les vocacions tecnològiques entre les nenes i noies des de l’educació primària i secundària. Per la seva banda, Realista és un projecte de La Hidra Cooperativa que té com a objectiu crear un portal que aconsegueixi trencar l’asimetria d’informació entre els diferents agents de l’entorn immobiliari i, així, millorar l’accés al lloguer i reforçar l’intercanvi de coneixement entre arrendadors i residents.

Programació, recerca i gamificació

El gruix de projectes seleccionats pel Canòdrom ho fan en qualitat d’entitats col·laboradores sense residència. Entre els diversos participants es troba PyLadies, un moviment internacional amb grup a Barcelona que busca expandir la comunitat femenina de programadores amb el llenguatge Python. També formaran part de la nova fornada el col·lectiu DataForGoodBCN, centrat a divulgar i empoderar la societat en temàtiques relacionades amb les dades; Revolúdica, una iniciativa que empra el joc i la gamificació com a mètodes de transformació social; el grup de recerca Dimmons, sorgit de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i focalitzat en la investigació de la societat del coneixement; o l’associació Factoria F5, que ofereix formació gratuïta en programació a persones en situació de vulnerabilitat. La resta de projectes es poden consultar al web del Canòdrom.

Finalment, l’ateneu també comptarà amb dues estades de recerca, CoActuem per la Salut Mental i Una Ciudad de Cuidado. Ambdues iniciatives treballen l’entorn de la salut a través de diverses tècniques tecnològiques: CoActuem aposta, entre altres metodologies, per la ciència de dades i la programació amb software lliure per investigar amb persones que han experimentat malalties de salut mental; mentre que Una Ciudad de Cuidado explora les malalties cròniques a través de la creació d’una eina digital específica per al projecte.