CIRCULUM, la cadena de blocs per blindar la universitat

Seidor desenvolupa una eina basada en ‘blockchain’ que augmenta la fiabilitat de l’acreditació de títols universitaris, la concessió de beques i la transferència de crèdits acadèmics

Categories:

Redacció

L'eina ha estat testejada per la UVic-UCC i la UOC i s'ha desenvolupat amb la col·laboració d'Eurecat i la supervisió del CSUC
L'eina ha estat testejada per la UVic-UCC i la UOC i s'ha desenvolupat amb la col·laboració d'Eurecat i la supervisió del CSUC | Yan Krukov (Pexels)

La consultora tecnològica Seidor ha creat la xarxa CIRCULUM, una eina basada en tecnologia blockchain dissenyada per blindar la fiabilitat i la transparència de tots els intercanvis d’informació efectuats en el món universitari. El projecte ha estat desenvolupat en col·laboració amb el centre tecnològic Eurecat, que s’ha encarregat de dissenyar i desenvolupar el smart contract en el qual es basa el sistema, i amb la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), que realitzaran pròximament una prova pilot en alguns dels seus títols universitaris.

La solució de Seidor podrà emprar-se per diverses situacions en què les universitats requereixin una capa extra de fiabilitat. Un cas clar és l’expedició de títols universitaris no oficials, acreditacions creades pels mateixos centres. De fet, la blockchain ja s’empra des del 2017 a la Universitat de Melbourne per atorgar còpies verificades de les seves qualificacions. Aquesta tecnologia també serveix per rastrejar la propietat intel·lectual de publicacions científiques i la seva reutilització, per augmentar la seguretat en el procés de reconeixement i transferència automàtica de crèdits acadèmics entre universitats o bé per optimitzar el procés de gestió de beques.

“Les tecnologies 4.0, com la blockchain, són ara decisives per a impulsar la Universitat i els estudis superiors cap a models relacionals diferents, tant amb els estudiants com amb altres agents externs amb els quals es relacionin”, assegura el director general adjunt de Seidor, Alejandro Daniel O’Davoren. Per la seva banda, el director d’educació de l’empresa, Baptista Borrell, opina que “tot i que ja existeixen iniciatives multisectorials que aborden l’adopció de la blockchain, aquesta iniciativa suposa un punt de trobada per a definir un model 100% adaptat a l’educació superior, un sector amb unes característiques i un ecosistema molt concrets”.

El desenvolupament de la xarxa CIRCULUM ha estat supervisat pel Consorci de Serveis Universitaris de Catalunya (CSUC), que s’ha assegurat que el projecte sigui compatible amb el sistema d’autentificació de la federació d’identitat (UNIFICAT). Aquest fet és important perquè, a llarg termini, permetrà que l’eina pugui estendre’s a tot el conjunt del sistema universitari.