Els adolescents reben el seu primer mòbil abans dels 11 anys

Un de cada tres joves es connecta cinc hores o més al dia entre setmana, una dada que creix fins al 50% durant els caps de setmana

Categories:

Marc Vilajosana

YouTube, Instagram i Tik Tok són les xarxes socials més populars entre els estudiants d'ESO
YouTube, Instagram i Tik Tok són les xarxes socials més populars entre els estudiants d'ESO | Katerina Holmes (Pexels)

La societat cada vegada viu en un món més digitalitzat, i els telèfons mòbils són un dels dispositius que més s’han estès entre tota la població. Tant és així que els infants ja reben el seu primer smartphone abans dels 11 anys, d’acord amb un informe elaborat per UNICEF sobre l’impacte de les noves tecnologies entre els adolescents. De fet, pràcticament la totalitat dels estudiants d’ESO a Espanya, un 96,3%, empra el telèfon, la tauleta o l’ordinador durant el seu temps lliure.

Segons l’estudi d’UNICEF, nou de cada 10 estudiants de 1r o 2n d’ESO ja tenen un smartphone propi, mentre que un de cada quatre disposen de dades de connexió il·limitades. Així mateix, més del 31% dels joves es connecta cinc hores o més al dia als seus telèfons entre setmana, unes xifres que gairebé arriben al 50% durant els caps de setmana. Pel que fa a la presència dels mòbils a classe, el 59,1% dels adolescents porten els seus telèfons a l’escola, però tres de cada quatre no els fa servir al centre escolar, malgrat que un 7,1% sí que els utilitza cada dia.

Però per a què fan servir els adolescents els telèfons mòbils? D’acord amb el document, més del 90% dels joves utilitzen els smartphones per xatejar, escoltar música, navegar per les xarxes socials i veure vídeos a plataformes com YouTube o Twitch. Així doncs, les quatre activitats més usuals són d’oci, mentre que la cinquena ja correspon a l’execució de tasques escolars. En general, no hi ha grans diferències en l’ús dels dispositius digitals entre noies i nois, tot i que sí que és cert que determinades activitats, com els videojocs o les videotrucades, presenten diferències de consum molt elevades en funció del gènere.

YouTube i Instagram, les xarxes més populars

Pràcticament la totalitat dels adolescents que estudien ESO a Espanya (un 98,5%) està registrat a alguna xarxa social, mentre que el 83,5% té comptes a tres o més plataformes i el 61,5% s’ha creat més d’un perfil en un mateix servei. D’entre totes, YouTube és la més popular, atès que nou de cada 10 joves està registrat a la plataforma de vídeos de Google. La segueixen Instagram (79,9%), TikTok (75,3%) i Twitch (46,4%), mentre que xarxes més tradicionals com Twitter o Facebook són cada vegada més ignorades per la població més jove.

Segons Unicef, un de cada tres de joves realitzen un ús problemàtic d'internet i les xarxes socials, una pràctica més estesa entre les noies (36,1%) que entre els nois (29,8%). Això sí, la fundació no específica quin tipus d’activitats considera que són problemàtiques. D’altra banda, l’informe també analitza la relació dels adolescents espanyols amb el sexting i, en aquest sentit, el 42% dels joves assegura haver rebut algun missatge de caràcter eròtic o sexual, però només un 13,8% n'ha enviat. Tot i que aquestes activitats són practicades tant per nois com per noies, elles se senten més pressionades (16%) que ells (6,8%) a l’hora d’enviar fotos o vídeos a altres persones.