NECPAL, l’aplicació per millorar l’assistència de pacients amb malalties cròniques
L’eina és el resultat de deu anys de treball de la UVic-UCC i l’Institut Català d’Oncologia
Categories:
Es calcula que a Catalunya hi ha més de 130.000 persones amb necessitats d’atenció pal·liativa. Per tal de col·laborar a solucionar aquesta situació, la Càtedra de Cures Pal·liatives de la Universitat de Vic – Universitat Central de Catalunya (UVic-UCC) ha desenvolupat una aplicació que permet, d’una forma senzilla i pràctica, identificar les necessitats i fer una estimació de supervivència de pacients amb malalties cròniques avançades. El programari forma part del programa NECPAL, que porta desenvolupant-se des de fa deu anys en col·laboració amb l’Institut Català d’Oncologia (ICO) i enguany ha alliberat una nova versió, basada en un procediment "senzill, pragmàtic i molt fiable", segons apunten els seus impulsors.
El perfeccionament de l’eina ha derivat en la creació de l'aplicació NECPAL 4.0, que és fruit de la millora i concreció de diversos paràmetres. La versió actualitzada incorpora noves dimensions d’anàlisi, com les síndromes geriàtrics, els símptomes i els aspectes psicosocials. Aquest instrument, disponible en més de 10 idiomes, ha demostrat la seva utilitat en la identificació de necessitats pal·liatives i també "ha evidenciat la seva utilitat en la millora de la qualitat dels serveis", segons Xavier Gómez-Batiste, director de la càtedra.
Millora de la capacitat de pronòstic
Un dels objectius de la versió 4.0 ha estat millorar la capacitat de pronòstic per a cada persona identificada. Segons Gómez-Batiste, “és una contribució molt rellevant, pràctica, factible i que afegeix valor a l’aproximació pal·liativa original”. L'app presenta una corba de supervivència dels pacients basada en una sèrie de paràmetres que inclouen una avaluació multidimensional, la introducció gradual de mesures d’atenció pal·liativa i un procés gradual de planificació avançada i compartida de decisions, entre altres aspectes.
En paral·lel, també s'ha posat en marxa un curs en línia per a professionals sanitaris i socials que ofereix informació sobre el programa NECPAL i se centra en l'atenció integral de persones que presenten algun tipus de cronicitat avançada, especialment amb alta fragilitat, multimorbiditat, demència en edat avançada i tota classe de fallades orgàniques.