WhatsApp, Instagram i Facebook es recuperen després de més de sis hores sense servei

La caiguda s’ha provocat per un “canvi de configuració defectuós” en un dels encaminadors de l’empresa

Redacció

Caiguda de les apps i plataformes web d'Instagram, WhatsApp i Facebook
Caiguda de les apps i plataformes web d'Instagram, WhatsApp i Facebook | energepic.com (Pexels)

WhatsApp, Instagram i Facebook han deixat sense servei milions de persones arreu del món durant més de sis hores, xifra que que s’ha convertit en la caiguda més important de la història de sengles xarxes socials. Segons el portal de detecció d’errors DownDetector, les primeres incidències s’han registrat a les 17.14 hores d’aquest dilluns, però ha estat pels volts de dos quarts quan ha rebut el gruix de les queixes dels usuaris. La problemàtica no s’ha resolt fins passades les 00.00 hores d’aquest dimarts, tal com ha anunciat el responsable de comunicació de la companyia, Andy Stone, a través de Twitter.

Segons explica Facebook en un comunicat, la caiguda s’ha provocat arran d’un “canvi de configuració defectuós” en un dels seus encaminadors, que no només ha afectat el servei de les xarxes socials, sinó també les eines i els sistemes interns de l’empresa. L’error ha provocat una desconnexió entre els centres de dades de la companyia de Mark Zuckerberg, que al seu torn han provocat un efecte de cascada que ha desembocat en el malfuncionament de WhatsApp, Instagram i Facebook. Els enginyers apunten que “no s’han registrat evidències” que la informació personal dels usuaris s’hagi vist compromesa per la caiguda.

Els problemes s’han patit tant en l’ús de les apps com de les plataformes web, també en les pàgines corporatives de cadascuna de les tres companyies. Espanya ha estat un dels països més afectats d’Europa pels problemes, que també han tingut incidència als Estats Units i a alguns països de Llatinoamèrica. Els usuaris, com a alternativa, han hagut de recórrer a Twitter i Telegram com les plataformes alternatives per compartir les seves queixes i comunicar-se amb els contactes.

Una incidiència mundial

L’últim gran episodi de caiguda d’un servei global va ser el passat mes de juny, amb l’error informàtic del proveïdor estatunidenc de serveis de computació al núvol  Fastly que va provocar la interrupció total o parcial del funcionament de gegants com Google, Amazon, Paypal o Github.

La companyia té com a clients bona part de les big tech, a qui ofereix espai virtual per desar les dades que transmeten arreu del món. Això posa de manifest com de petit és el mercat del cloud, que concentra en poques mans l’oferta. Actualment el líder del sector és Amazon Web Services (AWC) amb una quota del 32%, seguit d’Azure (Microsoft) amb el 20% i Google Cloud, amb un 9%.