Un error informàtic de Fastly provoca múltiples caigudes de webs a escala mundial

Google, Amazon, Paypal o Github són alguns dels portals afectats, amb aturades parcials o totals dels seus serveis a internet

Redacció

La caiguda del proveïdor de serveis CSD Fastly ha afectat a pàgines webs d'arreu del món
La caiguda del proveïdor de serveis CSD Fastly ha afectat a pàgines webs d'arreu del món | SplitShire / Pixabay

Un error tècnic del proveïdor estatunidenc de serveis de computació al núvol Fastly ha provocat aquest dimarts una caiguda massiva de pàgines webs a internet que ha afectat una gran quantitat d’empreses a escala internacional durant aproximadament una hora. Google, Amazon, Paypal, Twitter, Spotify, Twitch, Github o Reddit són alguns dels llocs webs que han vist afectats parcialment o totalment el seu rendiment, mentre que mitjans d’informació internacionals com The New York Times, Le Monde, The Guardian o la BBC també han perdut l’accés al seu portal. L’empresa ha identificat l’error minuts abans de les 12 del migdia i, després de 45 minuts de cerca, han identificat l’error i han aplicat les reparacions addients per solucionar-lo.

Aquesta situació ha tingut un impacte a escala mundial, amb un funcionament molt degradat dels serveis de computació al núvol a la majoria d’estats del món. En la majoria de casos, les webs afectades mostraven un error 503, la qual cosa implica una sobrecàrrega o caiguda del servidor que allotja el portal en qüestió. Algunes webs, com Twitter, han mantingut el seu funcionament, però aquest s’ha vist afectat en aspectes com les emoticones, que han estat substituïdes temporalment per text descriptiu.

Portals web de la rellevància de Google, Amazon o Reddit han caigut o han vist afectat el seu rendiment a causa de l’error tècnic de Fastly | Foto: Downdetector.es

Les pàgines catalanes i espanyoles també han patit els efectes de l’error informàtic, i molts mitjans de comunicació han informat a través de les seves xarxes socials sobre la impossibilitat d’accedir als seus continguts, com és el cas de TV3 i els serveis de la CCMA, La Sexta, El Periódico, El Mundo o AS. A través del portal web Downdetector, propietat de l’empresa estatunidenca Ookla, es poden identificar les pàgines que s’han vist afectades per la caiguda de Fastly.

Un servei en poques mans

L’ement comú de tots els llocs caiguts ha estat l’ús del mateix proveïdor de serveis al núvol, Fastly. La companyia té com a clients bona part de les big tech, a qui ofereix espai virtual per desar les dades que transmeten arreu del món. Això posa de manifest com de petit és el mercat del cloud, que concentra en poques mans l’oferta. Actualment el líder del sector és Amazon Web Services (AWC) amb una quota del 32%, seguit d’Azure (Microsoft) amb el 20% i Google Cloud, amb un 9%.

Etiquetes