Apagada d’internet per als dispositius electrònics més antics

L’obsolescència dels sistemes operatius afecta una sèrie de telèfons, tauletes, consoles i ordinadors que deixaran de tenir accés a la xarxa per la caducitat d’un certificat de confiança

Categories:

Redacció

Alguns telèfons i tauletes deixaran de tenir accés a internet
Alguns telèfons i tauletes deixaran de tenir accés a internet | Pexels

Els dispositius electrònics més antics deixaran de tenir accés a interent des d’aquest dijous 30 de setembre. El proveïdor de certificats HTTS Let’s Encrypt, un dels més grans del món, deixarà d’usar el sistema IdenTRust ST Root CA X3, fet que provocarà l’anomenada apagada d’internet que circula per la xarxa. És a dir, vencerà un certificat d’autenticació necessari per validar la connexió d’un dispositiu amb el servidor base. Si aquest no es reemplaça per un altre de més modern, el terminal no tindrà accés a la xarxa.

Els dispositius afectats són els ordinadors Mac amb versió macOS 10.12.0 o anterior, iPhones i iPads amb iOS 9 o anterior, mòbils Android 2.3.6 Gingerbread o anteriors, PlayStation 3 amb versió de Firmware 5.00 o anterior, Ubuntu 16.04 o anterior, i Windows XP Service Pack 2 o anterior.

Cicle de vida dels certificats

Tots els certificats tenen una data de caducitat i es van renovant a mesura que un aparell s’actualitza. En el cas de les connexions a internet, aquests són els encarregats de connectar els dispositius a connexions segures, les anomenades HTTPS, amb certificats de confiança emesos per organismes validats. Normalment van integrats al sistema operatiu, de manera que es van reemplaçant per altres de nous a mesura que arriben actualitzacions.

Des d’aquest dijous, els mòbils, consoles, ordinadors i tauletes que usin el sistema de Let’s Encryp i hagin quedat fora de cap actualització -d’aquí que es parli d’aparells antics-, no podran connectar-se perquè deixa d’aplicar el certificat de confiança que usava fins al moment.

Etiquetes