Més de la meitat de catalans estan abonats a Netflix

Els serveis OTT superen els 9,3 milions de subscripcions al Principat gràcies al creixement d’HBO i Disney+

Redacció

Més de la meitat de la població catalana (un 56,5%) està abonada a Netflix, segons l'informe del CAC
Més de la meitat de la població catalana (un 56,5%) està abonada a Netflix, segons l'informe del CAC | Anastasia Shuraeva (Pexels)

Les plataformes de vídeo sota demanda (VOD), també conegudes com a OTT (Over the Top), ja superen de manera agregada els 9,3 milions de subscripcions a Catalunya, d’acord amb el Butlletí d’Informació sobre l’audiovisual a Catalunya (BIAC) corresponent al segon quadrimestre de 2021 elaborat pel Consell de l’Audiovisual de Catalunya (CAC). D’entre tots els serveis disponibles al territori, Netflix segueix liderant clarament l’oferta, i és que més de la meitat de catalans està abonat a la plataforma, un total de 3,7 milions de persones (el 56,5% de la població).

La segona OTT més popular del territori és Amazon Prime Video, que compta amb més de 2,4 milions de subscriptors al Principat, una xifra que correspon amb el 36,7% de la població. Més lluny es troben HBO i Disney+, la primera amb més d’un milió de persones abonades i la segona superant les 900.000. DAZN, el servei especialitzat en esports, supera les 360.000 subscripcions al territori, mentre que Filmin i Rakuten TV són opcions més minoritàries. D’entre totes les plataformes VOD disponibles a Catalunya, només HBO i Disney+ han augmentat el nombre de subscripcions, mentre que tota la resta ha reduït lleugerament les seves xifres en comparació amb la primera meitat de 2021.

Pel que respecta als serveis de televisió per pagament (IPTV), Movistar+ és la més popular amb gairebé 1,7 milions de catalans subscrits, l’equivalent al 25,5% de la població. Per la seva banda, Orange/Jazztel TV arriba a poc més de 400.000 persones, mentre que Vodafone es queda en les 369.000 subscripcions. Això no obstant, el darrer és l’únic dels tres serveis que creix en relació amb la primera onada de l’any, concretament un 0,6%.

El català, oblidat a les plataformes

En ple debat sobre la nova llei de l’audiovisual, l’informe del CAC deixa clar que la presència de la llengua catalana en aquesta classe de serveis és pràcticament testimonial. Filmin és la plataforma més compromesa en aquest sentit, atès que fins al 18,9% del seu catàleg incorpora el català, sigui en producció original, a través del doblatge o de la subtitulació. La següent en termes relatius és Amazon Prime Video, que només té un 1,8% de les seves obres en l’idioma, mentre que Disney+, Netflix o HBO no arriben a l’1%, segons les dades del BIAC.