La 3D Factory Incubator rep més de 1000 propostes per ajudar el sector sanitari
La Fundació Leitat obre els seus laboratoris per asessorar i supervisar projectes que ajudina pal·liar la falta de recursos mèdics
Categories:
L'equip de la 3D Factory Incubator, iniciativa liderada pel Consorci de la Zona Franca de Barcelona i la Fundació Leitat, ha rebut més de 1000 missatges amb peticions de peces impreses en 3D i propostes de col·laboració per desenvolupar projectes per combatre la pandèmia i ajudar els serveis sanitaris. Se seleccionaran aquelles que puguin dur-se a terme en els laboratoris de la incubadora, sota la supervisió i l'assessorament de l'equip tècnic.
La 3D Factory Incubator està implicada en la producció del respirador Leitat 1 i el bifurcador Multivent per multiplicar l'accés als equips de ventilació assistida.
Leitat1 és un respirador de campanya realitzat amb peces impreses en 3D amb la tecnologia d'HP Multi Jet Fusion i autoritzat per l'Agència Espanyola del Medicament (AEMPS). L'equip dóna suport vital a les persones amb insuficiència respiratòria proporcionant ventilació controlada per uns sensors volumètrics, de pressió i amb alarmes d'oxigen per facilitar el seu ús per part del personal sanitari i garantir la seva funcionalitat durant un període més llarg de temps en pacients greus de coronavirus.
El respirador es va desenvolupar en poc més de dues setmanes amb el suport de Catsalut, a través del Consorci Sanitari de Terrassa (CST) i l'Hospital Parc Taulí de Sabadell, i ja compta amb una produció diària de 50 unitats. HP s’encarrega de la producció de peces impreses en col·laboració amb Leitat, mentre que l'acoblament i la logística dels diferents equips s'està duent a terme a la Fundació CARES.
El bifurcador Multivent permet donar accessibilitat a més d'un pacient afectat per coronavirus, amb un únic respirador. Aquesta peça impresa en poliamida 12 (PA12) amb la tecnologia Multi Jet Fusion (MJF) d'HP permetrà
utilitzar un únic equip de respiració assistida en múltiples pacients amb els mateixos requeriments ventilatoris de forma simultània. Aquests bifurcadors han estat fabricats seguint les indicacions de la Direcció General de Cartera Bàsica de Serveis SNS i Farmàcia.
La producció d'aquestes peces s'ha dut a terme per un grup d'organitzacions que de manera voluntària han ofert les seves instal·lacions i capacitat de producció: 3D Factory Incubator, 3DSix, Avinent-Corus, Barel, Eurecat, Fundació CIM-UPC, Hipra, HP, Ineo, Pantur i Prometal3D. A el mateix temps, les Unitats de Cures Intensives de l'Hospital de la Vall d'Hebron i del Consorci Sanitari de Terrassa formen part del grup de treball per
a la seva efectiva protocol·lització i implementació.