El Govern ratifica el compromís d’oferir fibra òptica a tots els municipis de Catalunya
El nou Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals defineix el present i el futur dels equipaments tecnològics del Principat
Categories:
El Govern de la Generalitat ha aprovat el Pla Estratègic d’Infraestructures Digitals (PEID), un full de ruta que defineix la xarxa d’equipaments que cal desplegar d’aquí a 2030 per tal de convertir Catalunya en una “una nació digital amb una ciutadania apoderada, un territori connectat i una administració cibersegura”. El document reconeix la connectivitat com un “dret social i econòmic del segle XXI” i una peça “fonamental” per construir una societat digital amb igualtat d’oportunitats.
El PEID amplia i ratifica els compromisos als quals l’executiu català va arribar al Pacte Nacional per a la Societat Digital (PNSD), entre els quals destaca completar la xarxa de fibra òptica pública que ha d’arribar a tots els municipis i polígons industrials del territori el 2023. Aquest és un dels quatre objectius troncals del nou pla, que també vol promoure la competència efectiva en xarxes fixes i mòbils, habilitar les infraestructures necessàries per a la implantació de nous serveis digitals i ampliar la cobertura i les prestacions dels serveis corporatius que funcionen a través de ràdio.
El Govern vol habilitar l'accés a la infraestructura de fibra òptica ja existent per potenciar noves tecnologies com la 5G i la internet de les coses
A més a més de completar la xarxa pública de fibra òptica, el PEID contempla utilitzar la infraestructura troncal que ja està instal·lada per desplegar una xarxa d’accés que possibiliti el desplegament de noves tecnologies com la 5G, la Internet de les Coses (IoT) o la computació, que permetran potenciar sistemes intel·ligents com els vehicles autònoms o la sensorització. D’altra banda, el Govern també vol instal·lar per tot el territori nous Centres de Processament de Dades (CPD) i punts d’intercanvi de tràfic de dades MEC (Multi-Access Edge Computing), que es volen distribuir sota criteris de reequilibri territorial i promoció econòmica, sempre tenint en compte els objectius de desenvolupament sostenible (ODS).
Per fer-ho, l’executiu calcula una inversió necessària de 450 milions d’euros, que es finançaran a través del pressupost ordinari de la Generalitat de Catalunya, els pressupostos de les quatre Diputacions, els fons europeus NextGeneration EU i React EU i col·laboracions publicoprivades.