Les apps per trobar el millor restaurant

Tenir una bona experiència gastronòmica i local és un dels elements clau per gaudir de les vacances, i les aplicacions mòbils poden ajudar a trobar el lloc idoni

Redacció

Aplicacions com TripAdvisor, Yelp, Google Maps i Foursquare poden ser aliades en la cerca de restaurants
Aplicacions com TripAdvisor, Yelp, Google Maps i Foursquare poden ser aliades en la cerca de restaurants | Shutterstock

Marxar de viatge vol dir preparar maleta, pensar en els llocs d’interès de la zona, fer una petita planificació de l’activitat de cada dia... però també fer un cop d’ull a l’oferta gastronòmica de la destinació per gaudir de la seva cultura a taula. I això s’aplica també per als qui opten per passar les vacances al lloc de residència, ja que el turisme local també està permès, i més en temps de covid-19. Però trobar restaurants no sempre és fàcil, i menys on s’hi mengi bé i sense sorpreses en el preu, per això tenir una bona app al mòbil pot ser clau.

TripAdvisor

Tot un clàssic per a la cerca d’hotels, activitats i restaurants. Tant si es busca a Catalunya o a Espanya, com si l’escapada és internacional. És la plataforma amb la base de dades més àmplia i actualitzada pel que fa a aquesta mena d’informació, ja que és la mateixa comunitat qui s’encarrega de puntuar, valorar i pujar fotografies dels establiments que visita. Fins i tot facilita fer reserva d’una taula al moment.

L’aplicació supera els 100 milions de descàrregues d’arreu del món i ofereix una interfície intuïtiva que ofereix les mateixes funcionalitats que la plataforma web. També té disponibles guies o mapes, un contingut que es pot descarregar i consultar en qualsevol moment, també sense estar en línia.

TheFork

Coneguda antigament com ElTenedor, aquesta app forma part de TripAdvisor Media Group, però a diferència de la seva germana gran, està centrada únicament en la restauració. En aquest cas, són els propietaris dels locals els qui creen les seves fitxes, donen informació del menú o la carta, dels preus, descomptes i posen a l’abast de l’usuari un calendari per fer reserves. Les puntuacions van a càrrec dels comensals. Un cop han visitat el lloc, poden incloure opinions i comentaris sobre l’experiència que han tingut i donar-los tantes estrelles com considerin adient.

La plataforma va néixer amb un format web, però s’ha adaptat a l’ús del mòbil amb eficiència i ha traslladat totes les funcionalitats a l’app. La solució és líder a Europa, Austràlia i Amèrica Llatina amb presència en 17 països i un total de 65.000 restaurants. La base de dades d’Espanya té 11.000 establiments, i Catalunya és una de les zones amb més activitat.

Google Maps

Per a què no serveix aquesta coneguda app de Google? Malgrat que no ofereix una interfície atractiva com la de solucions especialitzades a orientar els comensals en la tria del millor lloc, la solució del gegant nord-americà permet identificar fàcilment els restaurants disponibles a la zona on et trobes. Una petita (o gran) ajuda quan et trobes enmig d’un lloc desconegut, tens els mapes oberts per saber exactament com anar a la següent destinació, i descobreixen que tens a prop una oferta gastronòmica diversa per fer l’aturada per dinar abans de tornar a posar-te en marxa.

Google Maps recull l’opinió dels usuaris i fotografies, però també informació dels locals com l’horari d’obertura, l’adreça exacta i el número de telèfon.

Yelp

Aquesta app s’allunya del que ja hi ha disponible a les botigues d’aplicacions i proposa una plataforma que ofereix una llista de restaurants poc concorreguts. És a dir, que si busques un lloc petitó, únic, que no formi part de cap llista de moda que hagi vist tothom o que fugi de guanyar popularitat a les xarxes, i tot i així sigui bo, Yelp és el que necessites. I és que no aparèixer als principals rànquings o no tenir moltes estrelles no vol dir que un establiment no sigui bo, sinó que pot ser una joia encara desconeguda.

Amb l’ànima de ser tan transparent com les altres apps del mercat, també mostra detalls com el preu, fotografies, opinions de clients, puntuacions i promocions. A més a més, com que Yelp no és únicament una solució per a la restauració, també permet fer cerques d’altres activitats comercials, oci i cultura.

Foursquare

Aquesta app va néixer com una plataforma mig lúdica mig pràctica amb l’objectiu de convertir la ciutat en una mena de pati escolar. Trasllada als mapes tota mena d’establiments que es troben al voltant de l’usauri. A través de la creació de mapes digitals, podem trobar els negocis que més ens interessen. Entre ells, els restaurants, també amb els comentaris de clients que ja hi han estat.

La privacitat és un dels punts forts de l’eina, ja que no segueix en temps real les persones. A més a més, ofereix la possibilitat de crear mapes amb els punts d’interès propis i compartir-lo amb amics i altres usuaris. Així, un mateix pot fer-se la seva llista de restaurants preferits per recomanar-los al seu cercle proper.

Guia Michelin i Guia Repsol

Qui no recorda haver vist els seus progenitors amb un d’aquells quaderns enormes amb els mapes d’Espanya? És tot un clàssic en les escapades dels baby boomers i una part, encara, dels millennials. Doncs bé, aquests mapes sovint anaven acompanyats de guies amb restaurants per acabar d’arrodonir les vacances i gaudir a taula.

Ara tot aquest material analògic s’ha actualitzat per tenir cabuda a les eines digital a través d’apps com Guia Michelin i Guia Repsol Restaurantes amb una selecció d’establiments que compleixen paràmetres de qualitat estrictes per viatjar per la península i per Europa.

Altres apps interessants

A les botigues d’Android i iOS es poden trobar tota mena d’aplicacions destinades a ajudar en la cerca de llocs per gaudir d’un bon àpat. Són aplicacions menys populars, més noves o, potser, menys conegudes perquè no operen en un mercat molt ampli. Alguns exemples són OpenTable, Restorando, Atrápalo, Restaurant.com o Restalo.