El ‘back stage’ de Tòquio 2020: la tecnologia també se la juga

Retransmissions en 360 graus amb 8K, intel·ligència artificial i realitat virtual són algunes de les innovacions que s’incorporen per oferir uns Jocs Olímpics com mai abans

Categories:

Redacció

Els Jocs Olimpics de Tòquio 2020 porten l'elit tecnològica al terreny de joc
Els Jocs Olimpics de Tòquio 2020 porten l'elit tecnològica al terreny de joc | Viktar Masalovich / Pixabay

Els aficionats als esports tenen tota l’atenció posada sobre Tòquio des del passat divendres. La capital nipona acull l’edició més complexa de la història dels Jocs Olímpics després de l’ajornament d’un any provocat per la pandèmia. Així, la campanya batejada com Tòquio 2020 se celebra el 2021. Tot un relat per explicar a les futures generacions, les quals possiblement recuperin notícies antigues del món en plena crisi del coronavirus a través d’internet i materials audiovisuals. Aquesta digitalització i desplegament tecnològic és el que també permet a ciutadania d’arreu del món fer el seguiment de cadascun dels 204 països participants en 33 esports i 50 disciplines diferents. I és que el Japó vol fer gala del seu potencial tècnic a través d’un esdeveniment que abraça la realitat virtual, la intel·ligència artificial i el 5G.

‘Big data i 8K’ per al millor seguiment

 La visió tres dimensions ha entrat als terrenys de joc a través de 3D Athlete TRacking (3DAT), un sistema basat en intel·ligència artificial creat per Intel i Alibaba que ofereix informació detallada sobre cada competició. A través de la solució, els aficionats podran obtenir dades sobre els esdeveniments, mentre que els esportistes podran monitorar el seu rendiment amb informació en temps real i obtindran una anàlisi del seu rendiment i millora mitjançant algoritmes. En el cas de l’atletisme, la pantalla mostrarà una anàlisi de les diferents fases de la carrera amb mètriques i colors diversos per fer-ne una ràpida identificació.

Intel també participa als JJOO amb OBS per millorar les repeticions de jugades. Al bàsquet ja es pot visualitzar en 360 graus moments claus de cada joc a través de 35 càmeres en 4K, un sistema que ja s’ha usat anteriorment en altres competicions. De fet, els de Tòquio són els primers jocs que integren de forma nativa la qualitat en 4K HDR, amb un rang de llum més elevat i més fidelitat cromàtica. Unes possibilitats que, acompanyades de la posada a disposició del públic local un paquet de transmissió en 8K per part de la cadena nipona NHK, posicionen molt alt el llistó per fer el seguiment esportiu.

Tot aquest desplegament també permet oferir una experiència immersiva mitjançant el programari True VR. Amb ell es va permetre viure d’una manera innovadora la cerimònia d’obertura, i es repetirà amb la de clausura, com encontres en gimnàstica, boxa, voleibol de platja i atletisme.

Panasonic també ha pres part del protagonisme amb la instal·lació de 420 pantalles LED de gran format, l’equivalent a una longitud de dos camps de futbol. A més a més, ha proveït l’Estadi Olímpic de Tòquio de 1.170 projectors i 940 càmeres de reproducció simultània per a 220 països.

Accedir amb la cara

Aquest és el primer cop que s’introdueix el reconeixement facial en uns Jocs Olímpics. L’encarregada ha estat la companyia local NEC Global, qui ha posat a disposició de més de 300.000 persones la seva tecnologia per substituir els controls d’identificació de personal. Jugadors i atletes, mitjans de comunicació, personal, voluntaris i qualsevol persona acreditada ha d’accedir als recintes habilitats a través dels seus escàners facials.

L’empresa també és la proveïdora d’un sistema d’anàlisi per detectar comportaments inadequats, controlar les multituds i el nombre de vehicles als interiors que posin en risc els participants en ple context de pandèmia.

Toyota també ha aprofitat l’escenari per presentar la seva proposta de cotxe per a les pròximes dècades: E-Pallete. És el xofer i alhora vehicle dels esportistes, ja que aquest cotxe autònom no necessita cap persona humana que es posi al volant.