Intel·ligència artificial per detectar problemes de salut mental en infants amb malalties cròniques

La tecnologia ideada per la ‘start-up’ Aimentia és capaç d’analitzar i predir l’evolució d’aquests símptomes a través de la comparació amb altres casos

Categories:

ACN

El model desenvolupat per Aimentia ha estat utilitzat en l'estudi de l'Hospital Sant Joan de Déu amb infants que pateixen malalties cròniques
El model desenvolupat per Aimentia ha estat utilitzat en l'estudi de l'Hospital Sant Joan de Déu amb infants que pateixen malalties cròniques | Pavel Danilyuk (Pexels)

La capacitat dels algoritmes d’intel·ligència artificial per processar i extreure conclusions de grans quantitats de dades tenen moltes aplicacions en el món de la salut, des de la predicció d’infarts fins a la localització geogràfica de poblacions de mosquits portadors de patògens. Una d’aquestes aplicacions neix de la mà de la start-up catalana Aimentia, que ha ideat un model intel·ligent capaç d’identificar, avaluar i predir l’evolució de problemes de salut mental de les persones. La solució, que ja es va aplicar de manera gratuïta durant l’estat d’alarma, s’ha utilitzat ara en un estudi amb l’Hospital Sant Joan de Déu per dissenyar i validar un instrument que ajudi a avaluar el patiment d'infants que pateixen malalties cròniques o avançades i amb necessitats pal·liatives.

Les malalties en qüestió poden provocar símptomes de depressió, ansietat, nerviosisme i irritabilitat, que sovint no es diferencien dels símptomes físics provocats per l’afecció. Per Daniel Toro, líder de l’estudi i psicòleg adjunt de l’Àrea de Salut Mental del Servei d’Atenció Pal·liativa de l’hospital, la tecnologia de la start-up permet detectar precoçment situacions provocades per la malaltia i que sovint no es detecten a temps. També s’espera que, en el futur, es pugui utilitzar per avaluar com influeix la salut mental de cada membre de la família en la salut dels altres.

Darrere de la companyia es troba Edgar Jorba, estudiant d’Enginyeria de Tecnologies i Serveis de Telecomunicació a la UOC. L’impulsor explica que han creat un llenguatge de programació que permet transformar les dades dels pacients a un mateix llenguatge de símptomes, amb la voluntat de convertir-lo en un estàndard que puguin utilitzar tots els professionals de la salut mental. Amb aquesta informació, el sistema genera hipòtesis que fan possible reconèixer l'estat del pacient, les diferències entre tractaments en persones amb el mateix trastorn i preveure tendències d'evolució. Aquestes conclusions són comunicades als professionals mèdics, que són els qui fan l'última interpretació i intervenen a partir d'aquestes contribucions.