La intel·ligència artificial pot predir les recaigudes d’un infart

Investigadors de Bellvitge participen una prova que usa models d’anàlisi dels riscos que processen les dades amb sistemes d’aprenentatge automàtic

Categories:

ACN

La intel·ligència artificial ajuda a identificar el millor tractament per als pacients d'infart
La intel·ligència artificial ajuda a identificar el millor tractament per als pacients d'infart | ACN

Un estudi amb participació de l'Hospital Universitari de Bellvitge i l'Institut d'Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) ha constatat que la intel·ligència artificial pot ajudar a predir les recaigudes de pacients recuperats d'un infart o d'una angina de pit i a afinar millor quin és el tractament més adequat per a cada pacient per minimitzar el risc de complicacions.

La recerca suposa un pas endavant en els mètodes estadístics utilitzats fins ara a l'hora de definir una cura, segons destaquen els investigadors. Els autors de l’estudi van crear i testar inicialment quatre nous models d’anàlisi dels riscos que processen les dades amb sistemes d’aprenentatge automàtic. A aquests models van introduir 25 variables clíniques, terapèutiques, angiogràfiques i procedimentals de 19.826 pacients ingressats entre el 2003 i el 2016 a diversos centres d’arreu del món, juntament amb les dades de l’evolució posterior.

Un dels autors de l’estudi, el Dr. Albert Ariza, destaca que "l’avantatge dels mètodes d’aprenentatge automàtic és que apliquen algoritmes a conjunts extensos i variats de dades, captant relacions que altres sistemes més simples no poden captar". Ariza, que és coordinador de la Unitat de Cures Intensives Cardiològiques del Servei de Cardiologia de Bellvitge i investigador de l’IDIBELL, desitja que aquestes eines "aviat estiguin a l’abast de tots els cardiòlegs per ajudar en la presa de decisions".

Després d'aquesta recerca, publicada per The Lancet i estat impulsada per la Universitat de Torí (Itàlia), caldrà validar l’algoritme amb nous estudis on els pacients rebran el tractament que recomani PRAISE, especialment pel que fa a la durada de la teràpia antiplaquetària dual.