Parlar de ciberseguretat amb propietat i en català
El TERMCAT publica una nova edició del diccionari específic de ciberseguretat amb 60 nous termes
Categories:
El TERMCAT ha publicat una nova edició de la Terminologia de la ciberseguretat que inclou 60 termes nous, elaborats amb la col·laboració de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i d’altres experts de l’àmbit, i amb el suport del Govern d’Andorra. L’obra conté ara 400 termes catalans, amb definicions, equivalents en castellà, francès i anglès, i notes explicatives.
Els nous termes, que es poden consultar a l’apartat “Noves incorporacions” del diccionari, fan referència sobretot a nous ciberatacs, com ara aplicació enganyosa (en anglès, fleeceware app), ciberestafa (scam), estafa del directiu (CEO scam), estafa de la fortuna o carta nigeriana (Nigerian scam), patró fosc (dark pattern), suplantació de domini (domain spoofing) o troià de goteig (trojan dropper).
També s’han incorporat al diccionari altres termes relacionats amb mitjans tècnics de seguretat: programa de recompensa per errors (bug bounty program), programari antimaliciós (antimalware); i amb comportaments socials: assalt de videoconferència (zoombombing), corredor o corredora de dades (data broker). I s’ha ampliat el repertori de termes vinculats a les criptomonedes: criptomoneder físic, ether...
Per a aquest projecte el Consell Supervisor del TERMCAT ha normalitzat més d’un centenar de casos en què hi havia dubtes de tipus denominatiu o conceptual, amb la col·laboració d’experts de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya i del Comitè TIC del TERMCAT.
El recull forma part de la col·lecció de Diccionaris en Línia del TERMCAT, que ofereix actualment més de 160 títols dedicats a diversos camps d’especialitat, i es pot consultar tant al web del TERMCAT com al portal específic TIC.