Facebook, Twitter, TikTok i Google es comprometen a frenar l’abús en línia contra les dones

Les xarxes socials signen un acord al Fòrum General d’Igualtat de l’ONU per reforçar la seguretat digital de les seves plataformes

Redacció

Les quatre companyies es comprometen a donar més control a les dones sobre qui pot veure, compartir i comentar les seves publicacions
Les quatre companyies es comprometen a donar més control a les dones sobre qui pot veure, compartir i comentar les seves publicacions | Fox (Pexels)

Google, Facebook, Twitter i TikTok s’han compromès a millorar la seguretat de les dones a les seves plataformes digitals al Fòrum General d’Igualtat organitzat per l’ONU a París. Les quatre companyies tecnològiques han signat una sèrie de compromisos per abordar l’abús en línia dissenyats per la World Wide Web Foundation (WWWF) després d’un estudi desenvolupat durant l’any passat per identificar les problemàtiques relacionades amb l’assetjament online i les possibles solucions que les xarxes socials poden aplicar.

“Durant massa temps, les dones han estat assetjades, atacades i posteriorment silenciades en espais en línia. Es tracta d'una amenaça enorme per al progrés en la igualtat de gènere”, ha expressat la gestora en cap de polítiques de la WWWF, Azmina Dhrodia. La Fundació va dur a terme durant el 2020 una sèrie de tallers que van agrupar 120 experts d’empreses tecnològiques, membres de la societat civil, acadèmics i representants de 35 governs del món per crear de manera col·laborativa solucions adreçades a problemàtiques específiques.

Dhrodia: “Durant massa temps, les dones han estat assetjades, atacades i posteriorment silenciades en espais en línia”

D’aquesta experiència van sorgir dues tipologies principals d’accions. En primer lloc, les eines orientades a millorar la curació de la seguretat en línia de les dones, que es basen a donar més opcions als usuaris sobre qui pot veure, compartir i comentar les seves publicacions, utilitzar un llenguatge més accessible a través de l’experiència d’usuari i oferir una navegació més fàcil. Per altra banda, la WWWF creu que també cal reforçar els sistemes de monitoratge, tals com permetre als usuaris seguir la pista sobre les seves denúncies, proveir una major assistència quan es denuncia un abús i habilitar vies addicionals perquè les dones puguin accedir a aquests sistemes.

Un compromís monitorat

Dhrodia creu que, “amb els seus recursos i abast, aquestes quatre empreses tenen el poder de posar fre a aquest abús i millorar les experiències en línia per a centenars de milions de dones i nenes”. La gestora de polítiques de la WWWF considera que aquests acords han de ser celebrats com “una gran victòria”, tot i que per assegurar que s’apliquen correctament, la fundació monitorarà anualment el seu progrés en l’assoliment d’aquestes promeses.

Per la directora de polítiques legals de Twitter, Vijaya Gadde, el comportament abusiu “no té lloc al nostre servei”, ja que “fa mal a les víctimes i són perjudicials per a la salut de la conversa i el paper que té Twitter en l'expressió i l'intercanvi d'idees”, segons ha expressat a The Verge. “Per a mantenir a les dones fora de perill dels abusos, l'explotació i l'assetjament en línia i fora de línia, actualitzem regularment les nostres polítiques, eines i tecnologia en consulta amb experts de tot el món”, ha asseverat a la mateixa font la directora global de seguretat de Facebook, Antigone Davis. Per la seva banda, la directora de polítiques de TikTok US, Tara Wadhwa, ha promès en un comunicat de premsa que “durant els pròxims mesos, començarem a desenvolupar i testejar una sèrie de canvis potencials en els productes de la nostra plataforma pensats per ajudar a convertir TikTok en un espai encara més segur per a les dones”.