L’OCDE estableix un impost del 15% als gegants tecnològics

130 països han arribat a un acord global amb el qual esperen recaptar uns 150 milions de dòlars anuals

Categories:

Redacció

El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, considera que el paquet "històric" permetrà que les grans empreses paguin un "percentatge just" d'impostos
El secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann, considera que el paquet "històric" permetrà que les grans empreses paguin un "percentatge just" d'impostos | Herve Cortinat (OCDE)

Després d’anys de negociacions i d’intents no fructífers, l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) ha anunciat aquest dilluns un acord entre 130 estats i jurisdiccions del món pel qual es pretén imposar un impost global del 15% a les grans empreses tecnològiques que operen de manera multinacional. L’objectiu de la declaració emesa és “establir un nou marc per a una reforma fiscal internacional” que estigui adaptada a l’economia digitalitzada i globalitzada del segle XXI. Des de l’organització calculen que aquest moviment generarà uns beneficis anuals de 150.000 milions de dòlars per als estats.

L’acord es basa en dos pilars principals. En primer lloc, es vol garantir una “distribució més justa dels beneficis i drets tributaris” entre els països i les empreses multinacionals de major dimensió. La intenció és que aquestes companyies paguin els impostos en els estats en què generen beneficis d’una manera proporcional, més enllà del fet de si tenen o no una seu física en aquells territoris. La segona mesura és la posada en marxa de l’impost mínim del 15% a escala mundial, establert per tal que “els països puguin utilitzar-lo per a protegir les seves bases impositives”.

Cormann: "Aquest paquet històric garantirà que les grans empreses multinacionals paguin el percentatge just d'impostos que els correspon a tot arreu"

“Després d'anys de treball i de negociacions intensos, aquest paquet històric garantirà que les grans empreses multinacionals paguin el percentatge just d'impostos que els correspon a tot arreu”, ha declarat el secretari general de l'OCDE, Mathias Cormann. “Aquest paquet no elimina la competència fiscal, però sí que n’estableix limitacions acordades de manera multilateral. D'altra banda, considera els diversos interessos de cadascuna de les parts negociadores, inclosos els d'economies petites i jurisdiccions en desenvolupament", afegeix el representant. L’OCDE ha fixat l’octubre de 2021 com a data límit per concloure el treball tècnic de les mesures, mentre que preveu posar en marxa el pla el 2023.

Oposició d’estats amb baixa fiscalitat

L’acord ha estat signat per les principals potències econòmiques del món, des dels Estats Units i la Xina als grans estats de la Unió Europea. Això no obstant, existeixen una sèrie de països que segueixen oposant-se a augmentar la pressió fiscal dels gegants tecnològics. Estats com les Illes Barbados, les Illes Granadines o Irlanda, coneguts per les seves polítiques laxes en matèria d’impostos, no han signat el document, com tampoc ho han fet Estònia o Hongria.

La declaració de l’OCDE és el darrer dels intents per donar solució a la manca de recaptació per part de l’activitat global d’empreses plenament digitalitzades, com són Amazon o Google. La Unió Europea va presentar una proposta de directiva per regular aquesta situació, però no va ser acceptada per l’oposició de Suècia i Irlanda, atès que requeria unanimitat entre els estats membres. Així mateix, Espanya aplica de manera independent i des d’aquest gener la Taxa Google, tot i que el seu cobrament va començar el mes de juny i va topar-se amb l’oposició comercial dels Estats Units, que esperava arribar a un acord mundial com ha esdevingut el document de l’OCDE.