La taxa Google entra en vigor a Espanya, però se n’ajorna la recaptació

La mesura és de caràcter transitori i està a l’espera d’un acord mundial o europeu per part de l’OCDE o el G20

Categories:

Redacció

La taxa Google no es cobrarà fins al juliol
La taxa Google no es cobrarà fins al juliol | Google

La taxa Google entrarà en vigor dissabte 16 de gener, tot i que Hisenda a ajornat la presentació de les liquidacions de les empreses d’abril a juliol. La mesura és de caràcter transitori, ja que Espanya l’ha establert de forma independent a altres països a causa de la falta d’acord mundial per part de l’OCDE i el G20. Per tant, això suposa una acció temporal a l’espera d’una normativa global.

La Llei de l'Impost sobre Determinats Serveis Digitals, o taxa Google, és l'eina legislativa que grava les activitats de les grans firmes del sector. El govern preveia que a partir de la seva aplicació, les corporacions haurien de fer la liquidació trimestralment, de manera que la primera presentació seria a l'abril. Tot i això, han sorgit diversos impediments, com endarreriments en la preparació dels reglaments, que han provocat que Hisenda hagi de posposar els cobraments al trimestre següent.

L'ajornament dels pagaments no eximeix a les organitzacions d'aquests, sinó que arribats al final del segon trimestre de l'any, hauran de presentar les liquidacions d'ambdós períodes. A partir d'aquí, les liquidacions es normalitzaran i s'efectuaran trimestralment.

Propòsit de la taxa

Amb la taxa Google el govern espanyol pretén regular la tributació de les grans empreses de serveis digitals que generen el seu valor a Espanya. Les companyies que es veuran afectades per la imposició d'aquesta mesura, tal com reflecteix el BOE, són aquelles que el primer dia del període de liquidació superin la xifra de 750 milions d'euros pel que fa a l'import net de l'activitat de l'any natural anterior i que a més, els seus ingressos derivats d'activitats digitals superin els 3 milions d'euros. Així doncs, únicament afecta grans corporacions amb tributacions i beneficis molt elevats, no a pimes ni petites entitats.

Resposta internacional

La Comissió Europea va presentar el març de 2018 un projecte de Directiva que no va ser acceptat, ja que requeria unanimitat i països com Irlanda i Suècia no estaven d'acord. Tot i això, Espanya ha utilitzat aquest pla de manera provisional a l'espera d'un acord global dels països de l'OCDE o el G20. A més, la Unió Europa té previst preparar una proposta per a la taxa Google a principis d'aquest any si no s'arriba a un acord entre tots els països.

Espanya no ha estat l'únic país en aplicar la taxa Google de manera unilateral. França, Regne Unit i Itàlia també han pres mesures. Això ha provocat una resposta immediata per part dels Estats Units, que han mostrat la seva disconformitat amb la decisió dels governs. L'Oficina del Representant de Comerç d'Estats Units (USTR) ha apuntat que afecten negativament al comerç internacional i a les empreses estatunidenques. Tot i això, de moment no sembla que planegin prendre mesures restrictives contra Espanya, a diferència del que van fer amb França, a qui van amenaçar amb la imposició d'aranzels molt elevats.