La covid-19 ratifica el lideratge de WhatsApp i Instagram
Els canvis d’hàbits en el consum de continguts digitals provoca una davallada en la freqüència d’ús de Facebook, YouTube i Spotify
Categories:
La covid-19 i el confinament van impactar de manera positiva en el consum de continguts en streaming i l’ús de les xarxes socials, però no es tracta d’una tendència que hagi tingut el mateix efecte sobre totes les plataformes. Segons l’Estudi Xarxes Socials 2021 d’IAB Spain, els més beneficiats han estat WhatsApp i Instagram, mentre que Facebook, YouTube i Spotify han patit una davallada pel que fa al seu ús.
L’aplicació de missatgeria instantània es manté com la solució més utilitzada pels usuaris, seguida d’Instagram, imitant els resultats de l’any anterior. La xarxa social de fotografia, a més a més, ha incrementat un 81% la freqüència d’ús i ha confirmat aquest ascens progressiu.
En tercer i quart lloc se situen Facebook i YouTube amb pitjors resultats. Ambdues han reduït l’afluència d’usuaris més del 70% en el darrer any i són les que registren caigudes més significatives, amb Spotify seguint la tendència negativa. Tal com assenyalen els autors de l’informe, el motiu és la pandèmia i la migració d’usuaris cap a altres plataformes a les quals el consum de continguts demana més temps.
Twitter, TikTok i Telegram se situen en el top10 d’apps i plataformes socials. Totes elles han augmentat la freqüència d’ús gairebé un 60%, i s’espera especialment que la segona remunti posicions amb l’entrada de noves generacions a l’entorn digital. L’enquesta realitzada l’any anterior ja deixava entreveure que els més joves dediquen cada cop més temps a aquesta plataforma i menys minuts a YouTube.
Nous hàbits i usuaris
La població espanyola compta amb 33,8 milions de persones entre els 16 i els 70 anys d’edat, dels quals un 93% navega per internet i un 85% té algun perfil en una xarxa social. El principal motiu per no registrar-se en una plataforma és el desinterès, mentre que el segon és la privacitat de les dades i el tercer, la falta de temps. El 92% dels joves d’entre 16 i 24 anys ja té com a mínim un perfil en una xarxa social.
El mòbil es manté com el dispositiu més usat per connectar-se a les xarxes socials, tot i que les televisions intel·ligents guanyen terreny i passen del 25% del 2020 al 68% d’enguany.