Google cerca solucions per evitar la discriminació racial de la seva tecnologia

El gegant tecnològic vol abandonar la classificació de colors de pell que utilitza actualment, la més estesa al sector i que ha provocat diverses problemàtiques

Categories:

Redacció

L'escala de colors Fitzpatrick ha originat situacions de discriminació racial per part de la tecnologia de reconeixement facial
L'escala de colors Fitzpatrick ha originat situacions de discriminació racial per part de la tecnologia de reconeixement facial | Monstera (Pexels)

Google està cercant una nova classificació de colors de pell per aplicar als seus productes tecnològics i evitar problemes de discriminació racial, segons ha avançat l’agència Reuters. "Estem treballant en mesures alternatives, més inclusives, que podrien ser útils en el desenvolupament dels nostres productes, i col·laborarem amb experts científics i metges, així com amb grups que treballen amb comunitats de color", ha expressat un representant de la companyia.

Actualment, tant Google com la majoria de tecnologies de reconeixement facial fan ús de la coneguda escala Fitzpatrick, una classificació per al color de la pell humana desenvolupada el 1975 seguint criteris dermatològics que distingeix sis tons diferents, quatre per a la pell “blanca”, un per a la “morena” i un darrer per a la “negra”. Aquesta metodologia, però, ha estat desaconsellada per investigadors del Departament de Seguretat Nacionals dels Estats Units, atès que no representa correctament la gamma de colors en poblacions diverses.

Aquesta problemàtica no és nova, i ja fa anys que deixa seqüeles. El 2015, Google va protagonitzar diverses polèmiques en descobrir-se que la seva eina Google Fotos qualificava a les persones negres com a “goril·les”, atès que no s’havien fet proves suficients amb elles i els algoritmes tenien dificultats per identificar-les. La solució que va aplicar el gegant tecnològic va ser la de retirar etiquetes com “goril·la”, “mico” o “ximpanzé” per evitar noves associacions. Així mateix, un estudi desenvolupat per la investigadora del MIT Media Lab, Joy Buolamwini, i la treballadora de Microsoft, Timnit Gebru, va revelar que els sistemes de reconeixement facials disponibles de manera comercial tenien més dificultats a l’hora d’identificar persones de pell fosca, especialment en el cas de les dones, la tassa d’error de les quals pujava fins al 35%.