Europa suspèn en lideratge industrial i tecnològic
Els Estats Units i Àsia despunten en innovació gràcies a una estratègia d’inversió d’entre el 3% i el 5% del PIB en I+D, lluny de l’1% d’Espanya
Categories:
Ens trobem en un punt d'inflexió en com enteníem la globalització fins avui en dia. Estem passant d'un paradigma basat en estructures de cost, on la producció anava on hi havia la mà d'obra barata, a una globalització basada en superclústers d'innovació. Però on es troba Europa en aquest procés de transició i en una batalla entre els Estats Units i la Xina? Aquest ha estat el tema de debat amb el qual Xavier Ferràs, professor de Esade, ha inaugurat l’Industry 4.0 Congress, celebrat en el marc de Advanced Factories de Barcelona.
Ens trobem en una economia amb molta innovació daurada, amb start-ups i gegants tecnològics com a Whatsapp, Facebook o Uber. “Són models que neixen de manera oportunista, atreuen capital i escalen ràpidament, però no és el tipus d'innovació que genera competitivitat en un país a llarg termini”, puntualitza. És per això que, segons el professor, hem d'apostar per la innovació blava, la innovació disruptiva que aposta per la tecnologia i per invertir en models de negoci amb una certa complexitat, però que aconsegueix majors retorns. “Aquesta és la zona a la qual hem d'aspirar, la que crea prosperitat i creixement econòmic de veritat perquè obre nous mercats inexistents prèviament. Però per a aconseguir economies que competeixin en blava necessitem la col·laboració públic-privada”, afegeix.
Ferràs: “Models com WhatsApp, Facebook o Uber neixen de manera oportunista, atreuen capital i escalen ràpidament, però no és el tipus d'innovació que genera competitivitat”
En l'economia mundial, hi ha grans potències que generen innovació blava de manera sistemàtica, com Corea del Sud, els Estats Units o la Xina, i altres que no tant. Ho demostra el fet que aquests territoris inverteixen entre el 3% i el 5% del seu PIB en I+D, a diferència de països com Espanya i Itàlia, que es troben en l'1%. “No hi ha manera que aixequem els nostres indicadors d'innovació, però esperem que els fons de recuperació europeus canviïn la situació”, reivindica Ferràs. No obstant això, l'expert és optimista i creu que “vindran temps bons per a la innovació, amb nous corrents de tecnologies disruptives, però per a això necessitem líders que apostin per la innovació blava”.
Sostenibilitat, digitalització i producte connectat
La sostenibilitat també ha estat un dels elements clau del Industry 4.0 Congress. Ramón Pastor, vicepresident i Director General d'Impressió d'HP, ha analitzat de quina manera la fabricació additiva i la impressió 3D poden ajudar la indústria a ser més sostenible i reduir l'impacte mediambiental. “S'estima que per a l'any 2025 podrem reduir 500 milions de tones de CO₂ en un any gràcies a l'ús de tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D”, ha destacat Ramón Pastor. I això s'aconsegueix, d'una banda, gràcies a la fabricació distribuïda, que permet distribuir fitxers digitals i realitzar la fabricació més prop de la planta que té aquestes necessitats, estalviant en transport i reduint la petjada de carboni; i, per l'altre, gràcies a la producció sota demanda, que evita les sobreproduccions.
Pastor: “S'estima que per a l'any 2025 podrem reduir 500 milions de tones de CO₂ en un any gràcies a l'ús de tecnologies de fabricació additiva i impressió 3D”
El sector de l'automoció també ha tingut el seu espai en el Industry 4.0 Congress, de la mà de Jaume Ferré, de Ficosa, Cristian Farhni, de Seat, Xavier Riba, de Innovae i Josep Nadal, del Clúster de la Indústria d’Automoció de Catalunya. Cristian Farhni ha donat a conèixer el cas d'èxit de l'app d'alarmes de qualitat que ha implementat Seat en el seu procés de producció. Per part seva, Jaume Ferré ha compartit el canvi en els retrovisors de cotxe que fabrica Ficosa per a aconseguir un producte més connectat i amb tecnologia que millora la seguretat a l'hora de conduir. Un canvi de producte que ha vingut acompanyat per una transformació organitzacional de tota la companyia.
La primera jornada de Advanced Factories també ha acollit un any més el Catalonia Market 4.0, organitzat per ACCIÓ, en el qual s'han donat a conèixer el nou programa d'ajudes i serveis 4.0 dirigit a les pimes i les noves iniciatives per a la indústria, així com els programes de formació professional en competències digitals per a impulsar el talent en les pimes industrials.