Apareixen més de 8.400 milions de contrasenyes en la filtració més gran de la història d’internet

Un fòrum de ‘hackers’ publica un arxiu de text de més de 100 GB amb contrasenyes recopilades en anteriors atacs informàtics

Redacció

La fitració és una recopilació de contrasenyes filtrades en diverses fuites succeïdes en el pasat
La fitració és una recopilació de contrasenyes filtrades en diverses fuites succeïdes en el pasat | CC0

Un usuari anònim ha publicat en un dels fòrums de hackers més populars de la deep web un fitxer de text que supera els 100 GB que conté més de 8.400 milions de contrasenyes, fet que suposa la filtració d’informació personal més gran de la història d’internet, segons ha avançat el mitjà especialitzat Cybernews. La recopilació de dades ha estat batejada amb el nom de RockYou2021, en referència a la important fuita d’informació succeïda el 2009, en què es van fer públiques més de 32 milions de credencials d’accés d’usuaris en un format molt similar.

D’acord amb les investigacions de Cybernews, el contingut del fitxer filtrat és una recopilació d’anteriors fuites d’informació personal succeïdes en anys anteriors, entre les quals s’inclou l’anomenada Compilation of Many Breaches (COMB), que aglomerava més de 3.200 milions de credencials. La informació es presenta en un fitxer de text sense format, en què es llisten totes les contrasenyes d’entre 6 i 20 caràcters sense més context. Això no obstant, el simple coneixement de les dades alfanumèriques permet als ciberdelinqüents realitzar atacs massius que poden usurpar el control dels comptes personals de correus, xarxes i altres aplicacions.

Per tal de saber si les nostres dades han estat filtrades en alguna de les fuites mencionades, Cybernews compta amb dues eines que permeten comprovar-ho, una a través del nostre correu electrònic o número de telèfon, i l’altra a partir de la mateixa contrasenya. Una alternativa és consultar la plataforma ';--have i been pwned?, creada el 2013 pel director regional de Microsoft a Austràlia, Troy Hunt. Actualitzar les claus de manera periòdica, no utilitzar-les en més d’un lloc, vigilar amb els correus sospitosos i tenir al dia els dispositius domèstics connectats són alguns consells per protegir-se de possibles atacs informàtics.