El 35% dels joves mostren dificultats per controlar l’ús del mòbil

El 42% de les persones entre 18 i 22 anys fan un ús moderat dels dispositius i presenten menys ansietat i estrès que els que mostren signes d’addicció

RedaccióACN

La investigació afirma que les motivacions que ens porten a utilitzar els telèfons condicionen la nostra capacitat d'autocontrol
La investigació afirma que les motivacions que ens porten a utilitzar els telèfons condicionen la nostra capacitat d'autocontrol | Pixabay

Els telèfons mòbils s’han convertit en un dispositiu inalienable de la vida de moltes persones, i la joventut és un dels sectors poblacionals més lligat a aquestes tecnologies. Tant és així que fins a un 35% dels joves espanyols mostra signes de falta de control en l’ús del mòbil, d’acord amb un estudi de l'Observatori Social de la Fundació “la Caixa”. La investigació ha estat liderada per l'Institut Cultura i Societat de la Universitat de Navarra, i les seves conclusions s’han extret a través de la realització d’enquestes a una mostra de 1.200 persones d’entre 18 i 22 anys representativa del conjunt de l’Estat.

A través de l’exploració de fins a 11 motivacions per utilitzar el mòbil, com l’organització, els estudis, la salut o l’entreteniment, l’estudi classifica als joves en sis perfils diferents en funció de l’ús que fan dels smartphones. La figura més representativa és la del moderat, que correspon al 42% dels joves i defineix un ús limitat de la majoria de funcionalitats d’aquests dispositius. En segon lloc es troben els hiperconnectats (19%) que, a diferència dels primers, fan servir els telèfons per multitud de tasques i són els que mostren més dificultats per reduir-ne el temps de connexió. La resta de perfils els completen els organitzats, els socialitzadors i els impetuosos, amb un 10% cadascun, mentre que els escapistes representen un 9% de la mostra.

L'estudi divideix als joves en sis perfils diferents
L'estudi divideix als joves en sis perfils diferents | Foto: Observatori Social de la Fundació "la Caixa"

Per tal de determinar el nivell de control dels smartphones per part de la joventut, els autors de la investigació han preguntat als enquestats amb quina freqüència es troben en situacions com deixar de fer plans per culpa del mòbil, tenir problemes de concentració a classe o a la feina o passar-ho malament si no porten el mòbil a sobre. Els resultats revelen que, en funció de les motivacions per les quals s’utilitzen els dispositius, la capacitat per controlar-ne l’ús varia: els perfils moderat i organitzat tenen més facilitats per regular el temps que dediquen als seus telèfons, mentre que els escapistes i, especialment, els hiperconnectats, ho tenen més difícil. Aquest darrer grup té un nivell d’autocontrol un 16% inferior al de la mitjana de la mostra.

L’ansietat i l’estrès, principals símptomes

L'estudi apunta també una clara associació entre la intensitat d'ús del mòbil per a diverses tasques i el malestar psicològic dels usuaris. Els moderats presenten nivells més baixos d'ansietat, depressió i estrès, mentre que entre els hiperconnectats hi ha més joves amb malestar. En aquest sentit, l'ansietat és l'indicador de malestar psicològic més prevalent entre els joves, ja que el 28% pateix nivells alts o severs d'aquest símptoma. Aquesta proporció puja en el cas del perfil dels escapistes, els impetuosos i els hiperconnectats.

L'estrès és el segon símptoma, amb un 19% de prevalença en nivells alts o severs. En aquest cas, només els joves de perfil moderat estan per sota de la mitjana. Per últim, un 17% dels enquestats té nivells alts o severs de depressió i es manifesta més entre escapistes i hiperconnectats.

Etiquetes