Salou incorpora un dron de rescat aquàtic a les seves platges

El municipi posarà en marxa l’aparell l’1 de juny a la platja de Llevant i l’1 de juliol a la cala Crancs

Categories:

ACN

El dron aquátic entrarà en servei aquest estiu a les platges de Salou i s'utilitzarà per donar assistència al servei de salvament
El dron aquátic entrarà en servei aquest estiu a les platges de Salou i s'utilitzarà per donar assistència al servei de salvament | Cedida

Les platges de Salou es tecnificaran aquest estiu gràcies a la posada en marxa d’un dron de rescat aquàtic. L’Ajuntament del municipi ha presentat aquest dijous la nova eina, que serà teledirigida des de la sorra i servirà per garantir el servei de salvament de la població tarragonina, que des de fa cinc anys no registra cap víctima mortal a les platges. A partir de l'1 de juny el vehicle aquàtic no tripulat s'ubicarà a la platja de Llevant, mentre que a partir de l'1 de juliol es destinarà a la cala Crancs.

"Salou demostra una vegada més que és a l'avantguarda de les millors mesures que hi pot haver al mercat per tal de donar una màxima garantia de seguretat als residents i visitants quan utilitzen les nostres platges", ha expressat en la presentació l’alcalde del municipi, Pere Granados. Per la seva banda, el regidor de Seguretat Ciutadana, David González, confia que l’eina els ajudarà “a prestar un millor servei de socorrisme, en tractar-se d’un aparell compacte i lleuger que pot ser operat per només una persona i que té un desplegament ràpid i fàcil de controlar”.

El dron aquàtic, de nom comercial Dolphin 1, està pensat per rescatar persones conscients i inconscients a les platges

El dron aquàtic, conegut comercialment com a Dolphin 1, ofereix unes prestacions més optimitzades i amb un temps de resposta més ràpid que fórmules tradicionals com la llanxa pneumàtica, el cèrcol salvavides o la corda, i es preveu que pugui actuar en dos escenaris diferents. D’una banda, en cas que la víctima es trobi conscient, el socorrista pot enviar l'aparell fins al punt on es troba la persona perquè aquesta s'hi agafi i sigui transportada fins a la sorra. De l’altra, si l’objectiu està inconscient, la maniobra de rescat es divideix entre dos socorristes: un dels professionals dirigirà el dron des de terra, mentre que el segon es dirigirà fins al punt on es troba la víctima tripulada pel dron, l'agafarà i posteriorment la portarà a terra, on se li realitzaran les maniobres de salvament pertinents.

Es tracta d'un aparell que té un pes de tretze quilos i la capacitat de navegar a una velocitat de 4 metres per segon. Segons el gerent de l'empresa Servitur, Juanmi Soriano, aquestes característiques “permetran actuar de manera molt més ràpida que en un rescat convencional”. A la vegada, el control remot es pot realitzar fins a 500 metres de la costa i el dron incorpora una càmera submergible per visualitzar millor la víctima. En el futur pròxim, el consistori estudia incorporar-hi un sistema de walkie-talkie per poder-se comunicar amb l’objectiu del rescat en el cas que estigui conscient.