MUM, la intel·ligència artificial de Google per a cerques complexes

El sistema habitual necessita fins a vuit consultes per obtenir resultats, mentre que la nova proposta és 1.000 vegades més potent

Categories:

Gemma Fontané

El Google I/O 2021 presenta MUM, el nou sistema per a cerques complexes basat en intel·ligència artificial
El Google I/O 2021 presenta MUM, el nou sistema per a cerques complexes basat en intel·ligència artificial | Google

El Google I/O 2021 ha tingut lloc enguany de manera virtual del 18 al 20 de maig i ha estat l’escenari per a la presentació de les novetats de la tecnologia del gegant de Mountain View. Les jornades han estat molt enfocades a desenvolupadors, però també a altres professionals del sector com els especialistes SEO (Search Engine Optimization) o experts en màrqueting digital. Un dels temes que ha tingut molt pes han estat les novetats relacionades amb la intel·ligència artificial(IA), com ara Google Lens, AR athletes in Search. També ha estat rellevant una de les notícies estrella que afectarà en un futur el món de les cerques a Google: MUM (Multitask Unified Model), el nou sistema d'IA que transformarà la forma com Google t'ajuda a donar resposta a aquelles cerques més complexes.

Segons la companyia, ara com ara, "les persones necessiten vuit cerques de mitjana per completar tasques complexes". És a dir, quan els usuaris busquen a l'índex de Google una necessitat, un problema que té una solució complexa, no troben la resposta de forma immediata. Com ells mateixos posen d'exemple, si un usuari vol saber informació sobre dues muntanyes per fer una ruta d'una a l'altra (temperatura, alçada, material necessari, complexitats tècniques...), ho ha de buscar en cerques separades per obtenir les dades sobre cadascun dels cims. La idea és que Google tingui la capacitat d'interpretar les consultes, per oferir la resposta en una mateixa cerca i millorar l'experiència de l'usuari.

Font: Google
Font: Google


Des del 2019, el sistema d'intel·ligència artificial que ens ofereix resultats en base el que busquem és BERT, un model basat en xarxes neuronals per al processament del llenguatge natural (NLP). Un dels objectius d'aquesta metodologia, que avui dia el gegant d'Internet utilitza és que els models processin paraules en relació amb el context de la frase, mirant les paraules que venen abans i després, per comprendre millor la intenció de cerca de l'usuari i així oferir resultats més acurats, naturals i precisos.

Font: BERT

Tot i que MUM està creat amb la mateixa arquitectura de xarxes neuronals que BERT, és "1000 vegades més potent i pot fer noves tasques per desbloquejar la informació de noves formes". Segons indica l’empresa nord-americana, “té el potencial de transformar la manera com Google t'ajuda amb les tasques complexes. MUM no només comprèn el llenguatge, sinó que també el genera. S'ha format en 75 idiomes diferents i en diferents tasques alhora, fet que li permet desenvolupar una comprensió més completa de la informació i el coneixement del món que els models anteriors. A més, a més, MUM és multimodal, de manera que entén la informació a través de text i imatges i, en el futur, pot ampliar-se a més modalitats com el vídeo i l'àudio".

Així doncs, tot i que encara ens queda un temps per veure els resultats d'aquesta nova tecnologia que Google, l'objectiu del nou model és clar: actualitzar el sistema per oferir als usuaris una millor experiència. Ara bé, haurem de seguir atentament els avenços per conèixer com afectarà el posicionament i visibilitat de cada pàgina web o aplicació en els cercadors.