La nova unitat de drons dels Mossos, a punt per al MWC
La flota incorpora 12 nous pilots i compartirà seu a l’Aeroport de Sabadell amb la resta d’unitats de mitjans aeris
Categories:
El Mobile World Congress d’enguany, previst pel 28 de juny, és la data escollida per posar en funcionament la nova unitat de drons dels Mossos d’Esquadra. El cos de seguretat ja utilitza drons des de 2012, però ara passaran a constituir una unitat específica que sumarà 12 nous pilots actualment en formació, dels quals tres són caporals i nou, agents. L’àmbit d’actuació dels vehicles no tripulats abasta des de la investigació criminal relacionada amb drogues o robatoris fins a emergències, rescat de persones, incendis o reconstrucció d’accidents, sense deixar de banda les tasques de prevenció en indrets on hi pugui haver molts accidents.
Entre els primers vehicles no tripulats adquirits pels Mossos d’Esquadra destaquen el de càrrega de pesos, els captius que poden estar en l’aire de manera ininterrompuda gràcies a l’alimentació per cable, o bé els que incorporen millores òptiques. Així mateix, es disposa també d’aparells de detecció i neutralització de drons. El cos compta amb quatre unitats del model més avançat i té previst augmentar la flota, sigui amb noves adquisicions, sigui a través d’un sistema de lloguer.
La flota de drons dels Mossos d'Esquadra compta amb un vehicle de càrrega de pesos, models captius i aparells de detecció i neutralització de drons
La unitat de drons no actuarà en solitari, sinó que ho farà integrada dins de l'àrea de mitjans aeris, i en el mateix hangar de l'Aeroport de Sabadell que la d'helicòpters i la de seguretat aèria. Actualment la unitat d'helicòpters compta amb un aparell AS355NP, però al juny arribaran dos nous helicòpters i l'actual es mantindrà per si en algun moment pot servir de substitució. "Sense cap mena de dubte, el dron i l'helicòpter no només són compatibles sinó que són complementaris", ha assegurat el comissari portaveu, Joan Carles Molinero. Davant de cada demanda de suport, l'àrea ha de decidir si és millor utilitzar el dron, l'helicòpter, o ambdós. "Cal fer una anàlisi preventiva i un estudi de seguretat, veient què ens podem trobar, i decidir quin dispositiu pot ser millor", explica el cap de l'àrea de mitjans aeris, Avel·lí Garcia.
"Amb un helicòpter hem arribat al límit de serveis que podem fer", confessa el cap de la unitat, Millán de las Heras. Les noves dues màquines, més modernes, permetran transportar agents en indrets de difícil accés i tenen més capacitat, agilitat i potència per operar on l'actual helicòpter no pot fer-ho. De manera similar als helicòpters, les imatges dels drons es poden visionar des del centre de comandament per poder prendre les decisions alhora que s'està seguint el curs dels esdeveniments. Per exemple, es van utilitzar per accedir a un espai inestable de la nau industrial que va cremar a Badalona el 2020, o en l'accident del tren de Vacarisses del 2018.