Un dron d’última generació per ajudar els cossos de seguretat i emergències

El projecte Oryx permetrà reduir el risc de perill i millorar la captació d’imatges en tasques amb poca visibilitat, com incendis i rescat de persones

Categories:

Redacció

Oryx ajudarà els serveris d'emergència en situacions perilloses i de poca visibilitat
Oryx ajudarà els serveris d'emergència en situacions perilloses i de poca visibilitat | Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública

El Barcelona Drone Center ha presentat el pilot Oryx, un projecte que ha desenvolupat i testat un dron d’ala fixa amb capacitat per actuar com a node de comunicacions crítiques per als cossos de seguretat i emergències de la Generalitat de Catalunya. CATUAB ha dissenyat i fabricat el dispositiu, el qual compta amb una ala fixa de llarg abast que disposa de més de 24 hores d’autonomia i capacitat per transportar fins a 7,5 kg de càrrega útil.

L’aeronau pot cobrir àrees més extenses, volar a més altura i té una autonomia molt més gran que els drons multirotor utilitzats fins ara, que eren molt més lleugers, amb una autonomia de vol d’una hora i una capacitat de càrrega de menys de 500g. Aquestes característiques i prestacions equiparen les funcionalitats d’aquest dron a les d’altres mitjans aeris com ara helicòpters o avionetes, però amb els avantatges d’una aeronau no tripulada: menys risc humà, menys cost d’adquisició i operacional, menys emissions de CO2, una autonomia molt superior i més hores de servei, ja que pot volar amb condicions de lluminositat molt mes baixes.

El dron té més de 24 hores d’autonomia i pot transportar fins a 7,5 kg de càrrega útil

El dron permetrà donar cobertura en una operació de rescat en alta muntanya o reforçar la cobertura de la Xarxa RESCAT; enviar imatges en directe de l’evolució d’incendis forestals o en la recerca d’una persona desapareguda tot; i actuar com a node d’una xarxa de banda ampla autodesplegable per donar cobertura en un lloc o àrea concreta des de l’aire, ampliant significativament l’abast del servei gràcies a l’altura.

En una segona fase que s’està treballant amb la Fundació i2CAT, la incorporació al dron d’una intel·ligència artificial embarcada i comunicacions 5G. La IA permetria al dron identificar persones i vehicles en les imatges obtingudes, mentre que les comunicacions 5G li permetrien enviar imatges de més qualitat i resolució en temps real.

El projecte Oryx és una iniciativa pionera a Europa desenvolupada en col·laboració amb el Departament d’Interior per mitjà de l’Oficina de Coordinació de la Xarxa RESCAT i amb l’empresa CATUAV, impulsora del Barcelona Drone Center i un dels referents del clúster Catalonia Smart Drones promogut pel Govern.