Turisme rural, ‘coworking’ i fàbrica de ‘start-ups’, la masia totterreny d’Osona

El Mas Vinyoles Hub, ubicat a Sant Pere de Torelló, experimenta un impuls en la demanda gràcies al teletreball

RedaccióACN

Turisme rural, ‘coworking’ i fàbrica de ‘start-ups’, la masia totterreny d’Osona
Turisme rural, ‘coworking’ i fàbrica de ‘start-ups’, la masia totterreny d’Osona | Lourdes Casademont (ACN)

El teletreball s’ha convertit en una tendència majoritària i cada vegada més assentada al país arran de la pandèmia, i això ha impulsat a un sector de la societat a cercar la tranquil·litat dels entorns rurals a través d’espais de coworking. Aquest fet ha comportat la reconversió d’assentaments centenaris o bé l’impuls d’iniciatives que ja havien apostat anys enrere per aquest tipus de servei, com és el cas del Mas Vinyoles Hub, una masia del segle XIII situada a 3 km de Sant Pere de Torelló (Osona). Aquest negoci, cofundat per l’enginyer expert en energies renovables Ermen Llobet, combina des de 2014 el turisme rural amb espais de coworking i una fàbrica de start-ups de tecnologies netes.

"Un coworking enmig de la natura era una oferta trencadora, però fins ara els clients venien a treballar o a descansar" explica Llobet. Però l’arribada de la pandèmia i l’impuls del teletreball ha fusionat les dues vessants de la demanda, i la masia ha experimentat un augment disparat de reserves en la tipologia que han anomenat workation: "Hi ha qui ve a fer tres dies de teletreball i després es queda el cap de setmana a descansar", apunta el propietari. Aquesta fórmula els ha permès trencar la tendència d'ocupacions només en cap de setmana i allargar les estades d’un públic majoritàriament d’àmbit metropolità.

L'assentament del teletreball ha fet créixer la fórmula ‘workation’, una estada combinada per fer feina i descansar

Un altre públic potencial que s'han fixat és el dels treballadors o empreses que necessiten espais per teletreballar. Per Llobet, hi ha moltes persones de la comarca que porten anys desplaçant-se a Barcelona i que ara combinen la feina des del seu menjador. "Fer-ho des de casa té un gran estalvi per l'empresa, però un cost personal pel treballador", afegeix, especialment si no tenen un espai prou ben condicionat. "Nosaltres els oferim un coworking enmig de la natura, a prop de casa seva, amb fibra òptica i amb altres professionals" a canvi de pagar un lloguer. La zona de treball fa uns 200 m2 i també hi ha espais per reunions.

Laboratori de ‘start-ups’ en un mas fonamentat en energies renovables

La tercera branca del projecte és el Mas Vinyoles Venture Factory, un laboratori d'empreses de sectors tecnològics i energies netes. Fins ara, la incubadora havia acollit i impulsat Exo Dronics i Flock Drone Art BCN, dues companyies especialitzades en l'ús de drons per a activitats professionals i també espectacles lluminosos al cel, respectivament. La tercera start-up en participar en el programa és Fintistics, una plataforma dedicada a ajudar a particulars a invertir en borsa i acompanyar-los durant tot el procés. "Els ajudem en tot el procés, des de cercar oportunitats en productes, analitzar-les i invertir-hi a partir d'eines automatitzades que t'avisen de quan és el millor moment", apunta l’impulsor de l’empresa, Xevi Vergés.

El compromís amb el medi ambient és una aposta clara des dels inicis del Mas Vinyoles Hub, tal com mostra la seva aposta per empreses emergents centrades en tecnologies netes. El disseny dels espais de la masia van anar a càrrec de Pepa Bargay, dona de Llobet, tot seguint els principis de "respecte" per la tradició mentre es cercava la funcionalitat i sostenibilitat a partir d'energia solar i biomassa. La masia compta amb una instal·lació de plaques solars al sostre i també una pèrgola que carrega els cotxes elèctrics aparcats, un sistema que els permet ser autosuficients en un 90% i una capacitat de 32 kW fotovoltaics entre plaques i bateries. A més a més, la caldera de biomassa, que funciona amb la fusta del bosc de la finca, permet escalfar els diferents edificis amb terra radiant.