Canvis en l’algoritme de Google: què son les Core Web Vitals i com afectaran les webs?
A mitjans de juny arriben les novetats pel que fa al posicionament de pàgines a internet on l’experiència d’usuari tindrà més pes per al cercador
Categories:
Si hi ha un tema estrella dins del sector del SEO (Search Engine Optimization) aquest any és el canvi d'algoritme que Google porta anunciant des de fa més d'un any. Tot i que sembla que no hagi d'acabar arribant perquè ja l'han prorrogat més d'una vegada, finalment hi torna a haver data definitiva del llançament: a mitjans de juny de 2021, encara que s'implementarà durant el llarg de l'estiu!
Quan es tracta de posicionar una web a Google, és a dir, d'aconseguir les millors posicions d'una pàgina a l'índex dels cercadors, hi ha diversos factors que els algoritmes tenen en compte, sigui el contingut que hi ha en una pàgina web, la indexació o la velocitat d'una web, entre d'altres. Així mateix, cada vegada hi ha un aspecte que Google està tenint més en compte: l'experiència que els usuaris tenen en cadascuna de les pàgines.
Google té cada cop més en compte l’experiència d’usuari en el posicionament d’una web
Quan analitzem una pàgina web ens hem de preguntar: resol les necessitats que tenen els usuaris?; té un disseny usable que facilita la navegació d'una forma ràpida i òptima?; la pàgina es pot llegir correctament des de l'ordinador però també des de dispositius mòbils? Totes aquestes qüestions han d'estar treballades si volem tenir una pàgina de qualitat a vista dels usuaris, però també de Google.
Per facilitar-nos trobar la resposta a totes aquestes preguntes, el gegant d'internet ha llençat les Core Web Vitals, unes mètriques que ens ajudaran a conèixer diferents aspectes relacionats amb l'experiència de l'usuari (UX) en una web i així saber si la pàgina respon els estàndards recomanats i quines oportunitats hi ha de millora.
Les Core Web Vitals són unes mètriques que s'agrupen en tres categories principals que abasten diferents aspectes de l'experiència de l'usuari:
D'una banda, trobem la LCD (Largest Content Paint), que analitza el rendiment, és a dir, la velocitat de càrrega d'una pàgina, recomanada que sigui menys de 2,5s. Per l'altre trobem el FID (First Input Delay), que mesura el temps de resposta d'una pàgina quan els usuaris hi interaccionen, i és recomanat que sigui menys de 100 milisegons. I, finalment, el CLS (Cumulative Layout Shift), mètrica que mesura els recursos que es carreguen de forma dinàmica en una pàgina (botons, imatges...) i que poden influenciar en oferir una bona o dolenta experiència als usuaris, es recomana que les webs tinguin un CLS de 0,1 o menys.
Google facilita a través de les Core Web Vitals una eina per valorar les mètriques que ajuden a saber la salut d’una pàgina
Aquestes noves mètriques, que se sumen a altres factors de rànquing web, afectaran a partir del juny totes les webs, sigui de forma positiva o negativa en funció dels resultats de cadascuna. Tot i que avui dia encara no se sap com pot de gran ser aquest impacte o si farà variar molt poc els rànquings actuals.
De moment és recomanable anar preparant la pàgina web per tenir una bona puntuació d'aquestes mètriques (no cal aconseguir matrícula d'honor, és molt complicat, sobretot en pàgines webs grans), no només pels robots de Google, sinó per oferir una correcta experiència als usuaris web.
Les Core Web Vitals valoren la UX segons la velocitat de càrrega, el temps de resposta i la càrrega dels recursos
Per fer això podeu consultar la puntuació de les Core Web Vitals de la vostra pàgina a través del nou report de Search Console, anomenat "Experiència en la pàgina", que indica quines URLs de la web ofereixen una bona experiència als usuaris i quines és recomanable optimitzar, o a través d'eines de rendiment de Google, eines de mesura de Google o d'extensions, o consultant l'apartat de preguntes freqüents sobre les Core Web Vitals de Google per a dubtes i respostes.