140.000 MEUR per a revifar l’Estat després de la pandèmia

El Pla de Recuperació del govern espanyol posa el focus en la mobilitat elèctrica i la transformació digital

Categories:

Redacció

Sánchez anuncia una forta inversió en mobilitat sostenible i digitalització amb els fons Next Generation
Sánchez anuncia una forta inversió en mobilitat sostenible i digitalització amb els fons Next Generation | ACN

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha presentat aquest dimarts davant els mitjans de comunicació les línies mestre del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència que s’aplicarà al país durant els propers sis anys amb els fons europeus Next Generation. En total són 140.000 milions d’euros que s’invertiran en 110 inversions i 102 reformes en les quals la mobilitat elèctrica i la transformació digital d’empreses i administracions juguen un paper clau.

Els fons europeus es divideixen en dues clares meitats: els primers 70.000 milions d’euros seran transferències directes i s’invertiran entre 2021 i 2023, mentre que l’altra part arribarà en forma de crèdits a partir d’aquella data. Sánchez ha afirmat que “és el pla econòmic més ambiciós i trascendental de la història recent d’Espanya”, fent incís en que “ocasions com aquestes es presenten un parell de vegades per segle”. La previsió és que la partida permeti crear més de 800.000 llocs de treball i augmenti un 2% el PIB a partir del 2021.

Mobilitat sostenible i digitalització

El Pla de Recuperació es divideix en quatre eixos principals, dels quals la transició ecològica és el més important, ja que s’emporta el 39% dels fons. En segon lloc es troba la transformació digital, que ocupa el 29% de les ajudes, mentre que els altres dos eixos, l’educació i formació i l’I+D+I, s’enduen el 10,5% i el 7% respectivament.

De les més de 200 mesures incloses dins del document, les 10 principals suposaran una inversió de 50.000 milions d’euros, i la més rellevant és l’Estratègia de Mobilitat Sostenible, Segura i Connectada, a la qual s’hi destinaran fins a 13.200 milions d’euros i servirà per electrificar les vies públiques de tot l’Estat a través de la instal·lació de vehicles de recàrrega i l’impuls del cotxe elèctric.

La segona gran mesura del Pla de Recuperació és el Programa de Rehabilitació de l’Habitatge i Regeneració Urbana, que entre altres mesures inclou la instal·lació de panells solars i la implementació de millores per augmentar l’eficiència dels habitatges. En matèria tecnològica, destaquen els 4.060 milions invertits en el Pla de Digitalització de pimes i els gairebé 4.000 milions del Full de Ruta del 5G a Espanya. A més, també es destinaran 3.590 milions d’euros per a un Pla Nacional de Competències Digitals.

Pedro Sánchez presentarà el Pla de Recuperació aquest dimecres al Congrés dels Diputats, i s’espera que s’aprovi el 20 o 27 d’abril, per tal de poder complir la data límit imposada per la Unió Europea per entregar els documents aprovats, el 30 d’abril.