Europa busca l’autonomia tecnològica amb els fons Next Generation
El pla per reactivar l’economia del continent ha de permetre impulsar una indústria que sigui puntera a 20 anys vista i situar-se al nivell dels Estats Units i la Xina
Categories:
Els fons Next Generation EU són l’esperança de la indústria tecnològica europea per tenir autonomia. Els Estats Units i la Xina són els líders, no en va es troben enmig d’una batalla per demostrar qui té més pes com a proveïdor mundial, i el Vell Continent vol entrar en aquest terreny de joc. “Tenim un problema d’endarreriment molt greu i amb els 750.000 milions d’euros es fa un esforç per ser punta de llança en les TIC”, ha afirmat el coordinador del Catalunya-Next Generation EU, Miquel Puig, en una trobada organitzada pel CTecno.
I és que la covid-19 ha estat l’excusa per engegar un pla estratègic que s’ha gestat durant anys. De fet, tal com ha apuntat Puig, fa només dos anys que França i Alemanya “van signar dos convenis per coordinar la seva política industrial” com a primer pas per avançar en l’objectiu de crear un sector TIC autosuficient. “La pandèmia ha permès anar als mercats financers a buscar diners amb un programa sense precedents i més gran que el pla Marshall”, ha afegit, “és la primera vegada que la Unió Europea s’endeuta i actua com un estat per redistribuir-lo i fer per primera vegada política industrial comunitària per no dependre de l’exterior”. Amb aquests recursos, per exemple, es podria accelerar la creació del tan esperat xip europeu que ha de néixer del Barcelona Supercomputing Centre. O liderar des de Catalunya la creació d’una indústria de les tecnologies quàntiques, com ha apuntat Puig sobre les aspiracions.
Llibertat a la innovació
Espanya ja sap que s’emportarà 140.000 milions d’euros al llarg de sis anys. El 50% es destinarà a projectes estatals, mentre que l’altra meitat anirà directament a les comunitats autònomes. En aquest sentit, Puig ha detallat que fins al moment l’administració només ha obert una convocatòria “per recollir informació i buscar idees”. Catalunya ha presentat un total de 27 projectes amb 542 iniciatives per iniciar una transformació del model productiu basada en la digitalització. El document es troba en mans del govern espanyol, qui haurà de decidir quins seran els beneficiaris d’aquesta injecció de diners europeus.
“Tenim un problema d’endarreriment molt greu i amb els 750.000 milions d’euros es fa un esforç per ser punta de llança en les TIC”
Més enllà de les propostes que seran escollides directament pel seu potencial de reactivació econòmica, el coordinador de Catalunya-Next Generation EU ha afirmat que bona part dels recursos es distribuiran a través de “mecanismes habituals com CDTI o Enisa”, i albira una “escassedat de projectes” que ha d’animar les empreses a “innovar i presentar les seves propostes”.
Prioritats per al nou govern
Mesurant les paraules, Puig ha recomanat al govern sorgit de les eleccions del 14 de febrer “tenir les idees clares” i “crear grups estables i mans expertes per evitar fer invents”. Això permetria focalitzar esforços en sectors clau com l’aigua. “Estem enmig d’un canvi climàtic i tenim tecnologia per treballar l’economia circular, però s’ha de polir”, ha comentat.
L’àmbit de l’automoció, que actualment té un pes important en el PIB català, també ha d’abordar una transformació per mantenir el seu lloc a l’economia del territori. Des del seu punt de vista, cal “transitar a curt termini cap al vehicle elèctric i l’autònom o ens quedarem sense indústria de l’automòbil”. I sense oblidar que les TIC han de ser el motor de la reactivació: “Són a tot arreu i poden dotar de valor afegit moltes àrees, com la salut”. Perquè com ha conclòs, la digitalització ha d’ajudar a fer el salt qualitatiu per transformar-se i posicionar-se amb una indústria líder.