Seat vol produir mig milió de cotxes elèctrics anuals a Martorell

L’empresa condiciona la decisió al suport de la Comissió Europea a través dels fons europeus

RedaccióACN

El president de Seat, Wayne Griffiths, afirma voler produir 500.000 cotxes elèctrics a la planta de Martorell
El president de Seat, Wayne Griffiths, afirma voler produir 500.000 cotxes elèctrics a la planta de Martorell | Cedida

Seat preveu fabricar 500.000 cotxes elèctrics a l'any a la seva planta de Martorell per a tot el grup Volkswagen, segons ha anunciat el president de la companyia, Wayne Griffiths, aquest dilluns en roda de premsa. Aquest pla d’acció, però, va lligat a un “compromís clar” de la Comissió Europea, a través dels fons europeus, per electrificar la planta. L’objectiu de l’automobilística és llançar al mercat un nou vehicle elèctric urbà el 2025, amb un preu d’entre 20.000 i 25.000 euros.

"Planegem 500.000 vehicles elèctrics a Martorell per a les diferents marques de Volkswagen, però ens cal un clar compromís del govern espanyol i la Comissió Europea", ha insistit Griffiths, reiterant que la companyia no pot "transformar tota la indústria" per si sola. Seat no ha confirmat encara que el nou model elèctric es fabriqui a Catalunya, i ha aclarit que la decisió sobre la planta de producció s’anunciarà “en els pròxims mesos”.

El pla de Seat podria suposar un augment de 30 MEUR del PIB i la creació de més de 500.000 llocs de treball

Un dels factors clau per a apostar per Martorell és la presència d’una fàbrica de bateries al país. Tot i que no ha volgut donar detalls, Griffiths ha admès que hi ha "converses" amb diversos socis necessaris per ajudar Volkswagen a comptar amb una fàbrica de bateries. El futur de Martorell, ha apuntat el president de Seat, serà totalment elèctric en el futur, especialment a partir del 2030.

El pla de Seat, si es materialitza i permet la fabricació de vehicles elèctrics i bateries, podria permetre tenir fins a uns 30 milions d'euros addicionals al PIB i crear més de 500.000 llocs de feina a Espanya. Però actualment no hi ha cap fàbrica de bateries al sud dels Alps, i el sector automobilístic apunta que, sense aquest tipus d'instal·lacions i amb una fabricació de vehicles elèctrics que tenen un menor cost laboral, Espanya podria perdre competitivitat en aquest àmbit.

Griffiths ha dit que l'objectiu de Seat és mantenir el nivell d'ocupació en els anys vinents, però molt depèn de si es materialitza l'electrificació de la planta, que implicaria generar nova ocupació per a joves i també "requalificacions" per al personal actual. En aquest sentit, l'objectiu de l'empresa és estendre un any més el conveni col·lectiu actual, que acabava el 2020, perquè hi ha "decisions molt rellevants" que poden afectar-lo. "S'ha de negociar amb el comitè d'empresa", ha apuntat Seat.

Demandes de Seat per a l’electrificació de Martorell

Griffiths ha reclamat un esforç a Espanya per augmentar la demanda de vehicles elèctrics a l’estat, que ara mateix és a la cua d’Europa amb un 4,7% del total dels vehicles. El president de Seat demana que aquest percentatge s’elevi fins al 10% del total al tancar l’any, xifra que suposaria un parc d’uns 100.000 cotxes elèctrics. Addicionalment, Seat també exigeix que a l'Estat hi hagi 20.000 nous punts de recàrrega de vehicles elèctrics, per sobre dels 8.000 actuals. "Només quan aquest pas es completi, estarem preparats per centrar-nos en on localitzar els vehicles elèctrics", ha afirmat Wayne Griffiths.

En la mateixa línia va expressar-se aquest dilluns el director internacional d'Afers Regulatoris de Seat, Carlos Romaní, en una de les trobades del cicle sobre indústria 4.0 de la Fundació per la Indústria. Fent una predicció a llarg termini, Romaní calcula que Espanya necessitarà uns 360.000 punts de recàrrega per a cotxes elèctrics de cara al 2030. Per la seva banda, la directora general d’Indústria, Matilde Villarroya, defensa que la indústria de la mobilitat elèctrica generarà oportunitats i crearà més llocs de treball que no pas destruirà a Catalunya, xifrant en 3.700 els nous llocs de treball en automoció de la indústria 4.0. Amb tot, Villarroya també ha alertat que, “si no es posen les piles”, 235 empreses catalanes del sector de l'automoció poden veure’s amenaçades.