“Catalunya té una posició absolutament capdavantera en el món creatiu, artístic i del disseny digital”

Pep Salazar Director general i fundador d’OFFF Barcelona

Categories:

Oriol Quintana

Pep Salazar és director general i fundador d'OFFF Barcelona, un festival d'art digital que va néixer l'any 2001
Pep Salazar és director general i fundador d'OFFF Barcelona, un festival d'art digital que va néixer l'any 2001 | OFFF Barcelona (Cedida)

OFFF Barcelona s’ha convertit en un dels festivals de la indústria creativa referents a tot el món i actualment celebren edicions a diferents països. Enguany passaran més de 70 ponents del dia 4 al 6 d’abril pel Disseny Hub de Barcelona per explicar les noves tendències en camps del disseny, l’art i la cultura postdigital. “Les eines digitals estan totalment integrades per tots els creatius i des de 2001 el que hem volgut fer ha sigut impulsar un punt de trobada internacional i convertir-nos en un aparador de les modes emergents de la imatge digital”, explica el director general i fundador de l’esdeveniment, Pep Salazar.

Com descriuria l’OFFF Festival per una persona que encara no hi estigui familiaritzada?

OFFF Festival és un gran punt de trobada de creatius que convida la gent a descobrir les noves tendències en la imatge. Quan parlem d’imatge, ens referim a imatge fixa, disseny gràfic o fotografia; però també a imatge en moviment, com tot el que té a veure amb el vídeo, el 3D, el stop-motion, l’animació o el cinema. Tot això des del punt de vista de l’ús de les eines digital, que avui en dia això està absolutament integrat per tots els creatius. Quan vam néixer l’any 2001 no era així i durant aquests 24 anys el que hem fet és impulsar aquest punt de trobada internacional i ser un aparador de les modes emergents de la imatge digital.

Com va néixer OFF Barcelona?

L’any 2001 hi havia alguna web que despuntava, ja ens podíem connectar entre nosaltres i hi havia una eina que es deia Flash, que era meravellosa, i es feia servir per comprimir imatges i vídeos i per poder-los treballar. Llavors va aparèixer aquesta idea d’ajuntar gent que feia coses amb Flash, ficar-los a tots en un mateix lloc i a veure què ens expliquem com, per exemple, els processos creatius i l’ús d’algunes eines. A més, va coincidir que a Barcelona existeix el CCCB, un gran centre acollidor d’esdeveniments innovadors i disruptius, i aquesta va ser la carambola perfecta. A partir d’aquí, vam veure que realment hi havia una oportunitat per generar un festival de les ments més creatives d’aquest camp.

A part d’exposar i donar visibilitat a obres i projectes, considereu que jugueu un paper educador de la societat en aquest camp?

El festival OFFF és privat i té un tiquet d’accés, però repliquem al carrer el que està passant a l’interior. Ho fem a la plaça de darrere del Museu del Disseny a través d’una pantalla de grans dimensions i així tothom pot venir a escoltar aquestes conferències que parlen d’aquest procés creatiu. Per altra banda, treballem amb les universitats i enguany presentem un projecte nou que es diu The Next of Us, on donem visibilitat a iniciatives dels universitaris, aquella gent que ha acabat un grau, un màster o postgrau relacionat amb el disseny gràfic, amb el motion o els videojocs fins i tot. Això és un espai obert per al talent més jove. Per a nosaltres, és un festival molt professional, però sempre s’intenta traspuar cap aquest espai més social, perquè tothom que tingui curiositat pugui venir a explorar aquestes novetats.

“Per a nosaltres, OFFF Barcelona és un festival molt professional, però sempre s’intenta traspuar cap aquest espai més social, perquè tothom que tingui curiositat pugui venir a explorar aquestes novetats”

Heu fet edicions a altres ciutats de l’estat espanyol o Mèxic, per exemple. Quina importància juga Barcelona en la realització d’aquest festival?

L’edició de Barcelona és l’edició mare. És on vam néixer i és on fem cada any el festival. Sí que és veritat que des de fa més de 10 anys el repliquem a diferents ciutats. Aquest 2024, per exemple, tenim previst estar a Sevilla, Mèxic, Viena i Montreal, però Barcelona és la nostra ciutat, on vivim i coneixem la gent. El públic ve de 82 països diferents, és molt internacional, fet que es deu en néixer en el món web i convertir-se en un esdeveniment global. Tot i això, sempre tenim la mirada barcelonina. A pocs llocs existeix un espai com el Disseny Hub, dedicat a la innovació i a les noves tecnologies en el món de la imatge, i és evident que és el millor lloc per acollir un festival d’aquestes característiques. També tenim molt bona relació amb l’administració pública i els veïns. Considero que l’OFFF Barcelona és bastant amable, en el sentit que és de dia, molt professional i el diferencia d’allò que ens ve al cap quan sentim la paraula festival.

En moltes ocasions aquest tipus d’art s’ha vinculat a generacions més joves. Quin tipus d’assistent podem trobar a l’OFFF Barcelona?

La gran majoria dels assistents de l’OFFF respon al perfil de joves professionals, el primer professional, al voltant dels 25 anys, fins als 45 anys. Sí que és veritat que venen grups escolars de joves estudiants universitaris, però el 85% de l’audiència és professional i adulta.

Quin posicionament té Catalunya en el món de la creativitat, l’art i el disseny digital?

Catalunya té una posició absolutament capdavantera. A tot el territori, no només a Barcelona, hi ha empreses de disseny i artistes que estan treballant per tot el món. En aquest sector, la part regional influeix molt en les característiques, sobretot en la forma d’expressió, però és veritat que el client té una mirada global. Per això crec que és molt interessant. Per exemple, hi ha una agència que es diu Vasava, de Barcelona, que fa el branding d’equips de futbol de tot el món i treballen amb multinacionals com Nike, Google o Adobe. Per altra, destacaria la part formativa, ja que tenim escoles molt bones de formació de creatius i això fa que hi hagi una xarxa que funciona i siguin pedrera d’aquí. Per ser sincers, el que tenim més coix és la indústria, perquè Catalunya és un país petit amb un mercat i influència limitats. No ens podem comparar amb països anglosaxons, però, tot i això, amb la mida que tenim som capdavanters. Sempre que fem alguna edició de l’OFFF fora de Barcelona, portem algun estudi català perquè expliqui el seu projecte i el procés creatiu.

“Cal destacar la part formativa del país, ja que tenim moltes escoles bones en formació de creatius i això fa que hi hagi una xarxa que funciona i que siguin pedrera d’aquí”

Com han anat canviant les produccions des dels inicis del festival?

L’evidència més clara la trobem en el moviment de la imatge, el motion, el com la imatge estàtica es mou i com això genera una altra visió. Ara estem molt acostumats al món digital i entenem que aquest té capacitat de moviment i això ha sigut el gran accelerador ja parlem de cinema, disseny o televisió. També hem d’estar molt atents i fer un seguiment a les diferents eines d’intel·ligència artificial i com els creatius les van adoptant. Així i tot, som amants del disseny gràfic estàtic i en l’edició de 2024 tenim molts tipògrafs, ja que tot es pot moure, però necessites aquella bellesa i aquesta combinació és la que ens agrada destacar.

Quines tecnologies actuals són les que estan transformant al sector?

Per exemple, els mappings et generen un espai immersiu o la realitat virtual et dona la capacitat d’entrar en un metavers. Ambdues continuen el seu camí i seguiran molt de temps, però la intel·ligència artificial és la gran revolució. Està a l’abast de tothom i fa que es deixin de banda processos que requereixen ser molt tècnic o tecnològic i permeten generar creativitat sense la capacitat de l’enteniment de la tecnologia. Per aquest motiu, hem de tenir una doble mirada al respecte: ens ajuda, però com hem après a utilitzar-la?

“La intel·ligència artificial és la gran revolució perquè està a l’abast de tothom i permet generar creativitat sense la capacitat d’enteniment de la tecnologia, deixant de banda processos que requereixen ser molt tècnics o tecnològics”

Un dels camins cap al futur sembla que passa per les experiències immersives, un aspecte molt comú en les obres exposades. A què es deu la seva importància?

Totes les instal·lacions que es fan des de l’OFFF Festival tenen un punt d’interacció, ja que és una de les característiques inherents de tot art digital. Quan tens un punt d’interacció, genera un mínim d’immersivitat a l’espectador. El festival en si el centrem en conferències i processos tecnològics, però sí que en totes les exposicions que se’n deriven fora de les dates les experiències immersives juguen un paper molt rellevant.